Traditioner og nytænkning på Kilbeggan Distillery

Irsk whiskey oplever en gevaldig opblomstring i disse år, og på Cooleys Distillery og det lille, idylliske Kilbeggan Distillery har man travlt med at fremstille både nye og mere traditionelle whiskeys. Vi har besøgt global brand ambassador John Cashman for at høre mere om de mange nye tiltag, og hvorfor irsk whiskey vinder sådan frem i disse år.
af Claus R. Hebor - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Se opsat artikel i Whisky Magasinet

Kilbeggan Distillery ligger midt i Irland kun få kilometer fra motorvejen mellem Dublin og Galway, og når man ankommer ser det ud præcis som et gammelt whiskeydestilleri skal se ud. En gammel stenbygning med en høj skorsten med indmuret ”whiskey” samt - som det mest iøjnefaldende - et flot, rødt vandhjul, der driver hele maskineriet indenfor. Brand ambassador John Cashmann viser os rundt i det, der i dag er både et historisk besøgscenter, hvor man kan se det gamle udstyr, samt tillige et fuldt funktionelt destilleri med den ældste pot still i verden. 

Besøget er meget interessant, da man både får historien samt også ser på tætteste hold, hvordan man fremstiller whiskey. Og så kan man købe de herligste – og mest unikke – whiskeys i deres lille whiskeyshop. De nye ejere har netop renoveret Kilbeggan for 3,5 mio kr., og mere end 15.000 gæster finder vej til det hvert år.
Et af de nye tiltag et en VIP tour, hvor man som besøgende kommer ”behind the scene” med besøg bl.a. i lageret, hvor der står egetræstønder fra gulv til loft samt møder master blender, der fortæller omkring de forskellige whiskeytyper med korn, rug og byg, samt hvordan man rammer det rigtige blend.

Nye whiskeys på markedet
Den lille whiskeyproducent Cooleys Distillery i Irland summer af aktivitet. De er i gang med at markedsføre deres fire brands: Connemare, Tyrconnell, Kilbeggan og 2 Gingers især på det amerikanske og asiatiske marked, hvor de oplever stor efterspørgsel efter ægte irsk whiskey med en lang og traditionsrig historie.
”Blandt nyhederne kommer vi bl.a. med en 21 års Premium Blend Kilbeggan, som afløser den hidtidige 18 års, som var en perfekt blended whiskey med alle de karakteristika, som irsk whiskey besidder”, fortæller John Cashman, der er brand ambassador for Cooleys Distillery.
”Andre nye releases vil være en 23 års Peated Connemare, en ny Pure Pot Still samt en blended whiskey baseret på en opskrift og blend fra 1840. Endvidere kommer der en Rye whiskey, hvilket betyder, at Cooleys Distillery tillige har både malt-, grain-, og ryewhiskeys til at lave specielle blends til vidt forskellige markeder”, fortsætter han.
Samtidig re-brander de deres Grenore grain whisky til Kilbeggan Grain for at highlighte historien og Kilbeggan-brandet. Om vi får alle disse nye whiskeys at se i Danmark er nok tvivlsomt, da Cooleys fokus er på de enorme markeder i USA og Asien, som virkelig hat taget irsk whiskey til sig.

”Bedste whiskey med dårligste markedsføring”
Cooleys Distillery består af to destillerier i Irland. Det store, moderne destilleri ligger på Cooley-halvøen midt mellem Dublin og Belfast og den lille traditionsrige Kilbeggan Distillery midt på den grønne ø. Kilbeggan Distillery startede i 1757, og er dermed det ældste licensed destilleri i Irland, og netop dets historie gennem mere end 250 år er med til at skabe et unik brand omkring irsk whiskey. I 1847 skiftede destilleriet ejer og navn til Lockes Distillery, men p.g.a. englændernes boykot af irske produkter efter Påskeopstanden i 1916, forbudstiden i USA i 20´erne samt den økonomiske krise i Irland efter selvstændigheden i 1921 betød, at destilleriet lukkede i 1957. Præcis som de utallige andre irske destillerier, der bukkede under i første halvdel af 20. årh., og hvor Skotland overtog førerpositionen indenfor whisky.
I 1985 startede ireren John Teeling det nye Cooley Distillery samt købte det faldefærdige Kilbeggan Distilley – ikke mindst for at anvende navnet og dets 250-årige historie. Baggrunden var, at John Teeling havde studeret marketing på Harvard, hvor konklusionen i hans speciale var, at ”Irland lavede den bedste whiskey i verden, men den dårligste markedsføring”. Dette ville han lave om på, og allerede i 2011 havde Cooley Distillery vundet over 300 priser for deres velsmagende irske whiskeys bl.a. Distiller of The Year 2008 og 2010. Kilbeggan Distillery blev genopbygget som historisk besøgscenter i slutningen af 1980´erne, og i 2007 – 250 år efter starten – blev der igangsat en mindre produktion på stedet på ca. 400 l. whiskey om dagen.
I 2011 fuldendte John Teeling en perfekt gennemført forretningsplan og solgte det nu veletablerede selskab til amerikanske Jim Beam for knap $100 mio. John Teeling er nu i gang med at lave et nyt irsk destilleri baseret på de samme solide værdier og kvalitetskrav som Cooleys.

Irsk klima perfekt til whiskey
”Irsk whiskey er igen ved at blive særdeles populært især i USA og Asien, og der sker rigtig meget i den irske whiskey-branche i disse år. Om 3 år regner vi med at der er 17 whiskeydestillerier i Irland”, fortæller John Cashman, der har været med fra starten i 1980´erne.
”Årsagen til at irsk whiskey ligger på en ´crest of a wave´”, som John på typisk irsk poetisk vis betegner opblomstringen, ”ligger i den bløde, fyldige smag uden røg, som også appellerer til ikke-whiskydrikkere og de fleste kvinder.”
”Som ved vin betyder ”territoire” rigtig meget for whiskey”, forklarer John, mens det bliver eksemplificeret gennem flere dejlige smagsprøver på Kilbeggans forskellige brands. ”Netop klimaet i Irland med en rimelig konstant temperatur året rundt – og ingen frost eller voldsomme hedebølger - er unik. Det giver en blød og kontrolleret gæring, og ikke mindst under den årelange lagring bliver whiskeyen ikke udsat for store temperaturforskelle. Hertil kommer, at vi anvender umaltet byg i vores whiskey, som giver en friskhed og frugtsmag, som falder rigtig godt i smag hos nutidens forbrugere”.

Kilbeggan Distillery i Irland er bestemt et besøg værd, hvor man kommer helt tæt på selve fremstillingen af whiskey. Og så smager irsk whiskey aldeles fremragende og varieret … ikke mindst på én af de utallige hyggelige pubber i Irland.

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – juli 2014

.

Gå til top