”The Spirit of Dublin": Teeling Distillery - den irske rebel med rødder i de gode traditioner

I 2015 åbnede Jack Teeling det første nye whiskeydestilleri i Dublin i over 125 år - og lang tid efter at al whiskeyproduktion ophørte i 1970´erne i den irske hovedstad, som ellers har haft så stolte whiskey-traditioner. Teeling Distillery er ”the new kids on the block”, der vil genoplive den gamle whiskeytradition med mange forskellige smagsvarianter.
af Claus R. Hebor - Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Se opsat artikel i Whisky Magasinet

Teeling Distillery ligger i den traditionelle Dublin-bydel The Liberties, som var kendt som centrum for den irske whiskey-produktion med mere end 37 forskellige destillerier. Navnet The Liberties henførte til et område udenfor bymuren, hvor beboerne oprindeligt ikke skulle betale afgifter og havde andre friheder, som indbyggerne indenfor bymuren ikke havde. 
Denne frihed endte i 1840, men da var The Libertties et dynamisk industriområde med hundredevis af små og store virksomheder, herunder det enorme Guinness-bryggeri og altså også 37 whiskey-destillerier. I det 20. årh. lukkede de irske whiskey-destillerier på stribe på grund af uafhængighedskrigen mod englænderne, der førte til selvstændighed i 1921 samt boycot af irske varer i det britiske imperium, forbudstiden i USA i 1920´erne, den skotske whiskeys opblomstring og ikke mindst en tilværelse som et af Europas fattigste lande indtil slutningen af 20. årh. Der var simpelthen ikke noget hjemme- eller eksportmarked for irsk whiskey, og det sidste whiskeydestilleri i Liberties lukkede i 1976. 
Sammen med det økonomiske opsving ”The Celtic Tiger” udarbejdede Dublins bystyre i 2007 en plan, der skal genoplive The Liberties som et driftigt og dynamisk erhvervsområde. En af de første større virksomheder i området er Teeling Distillery, og det er derfor ikke nogen tilfældighed, at varemærket for Teeling Whiskey er fugl Phønix, som genopstår af flammerne. 

Moderne destilleri med det gamle håndværk
Det nye, flotte Teeling Distillery åbnede i maj 2015 i helt nye bygninger bygget til formålet, men familien Teeling har været i whiskeybranchen lige siden 1782, hvor Walter Teeling grundlagde et craft distillery i Marrowbonelane i The Liberties. Lige indtil midten af 20. årh. har Teeling-familien produceret irsk whiskey, dog ikke under deres eget navn. 
I 1985 startede John Teeling et nyt whiskeydestilleri som bl.a. producerede de kendte mærker Kilbeggan, Tyrconnell og Commemare, men i 2011 blev Cooleys Distillery sammen med de kendte brands solgt for et betydeligt beløb til amerikanske Jim Beam og senere til japanske Suntory. 
Sideløbende med Cooleys Distillery havde sønnerne Jack og Andrew fremstillet og markedsført whiskey med navnet Teeling baseret på produktionen i Cooley, således at Teeling-brandet var etableret og testet på markedet på forhånd. Salget af Cooley Distillery var dermed fundamentet til at realisere deres drøm om at genoplive Teeling-whiskeyen i det traditionsrige Liberties-område i Dublin, og med det nye destilleri bliver det efter godt 230 år igen muligt at smage en ægte Teeling whiskey.
Jeg havde aftalt et møde med Jack Teeling, der er initiativtager og adm. direktør i Teeling Distillery, som under besøget viste mig rundt på det nye destilleri. Han er en moderne forretningsmand, der har læst marketing på Harvard University i USA, men bag hans mørke forretningshabit banker et meget stort hjerte for at holde familiens stolte whiskeytraditioner i hævd – men på en moderne måde.  Han fortæller mig engageret om intentionerne bag etablering af et helt nyt whiskeydestilleri i Dublin.
”Cooleys Distillery var ejet af flere aktionærer, som forventede udbytte, mens det nye Teeling kun er ejet af vores familie, så det handler meget mere om at gøre det rigtige og have det sjovt med det. Vi vil gerne genoplive det gode, gamle håndværk og den dynamik, som The Liberties i Dublin har været kendt for gennem århundreder. Samtidig havde min bedstefar sit whiskeydestilleri kun lige 200 m herfra, så på en måde er vi kommet hjem,” fortæller Jack Teeling. ”Dublin har tidligere været berømt for sin glimrende whiskey, og irsk whiskey har altid været en byfænomen i modsætning til Skotland, hvor destillerierne ligger afsides på landet eller på øerne.”
 
New kid on the block
Jack Teeling er utrolig inspirerende i hans vision for det nye Teeling whiskey, som klart afspejler den helt unikke irske mentalitet. Irerne har en vidunderlig blanding af at holde fast i de værdifulde traditioner og kultur, men samtidig også være rebelske, uafhængige og stolte, som det er genspejlet gennem Irlands turbulente historie. 
”Vi vil genvinde førerpositionen for irsk whiskey som den spændende kvalitetswhiskey, og netop i disse år er der en unik mulighed for irsk whiskey, da flere og flere falder for den bløde, fyldige smag. Men vi vil gøre det på vores helt egen måde; vi vil være et helt uafhængigt whiskeydestilleri, der skaber nye, interessante whiskeys, men med basis i det gode irske håndværk og traditioner.” 
Jack Teeling kommer med en grundig indføring i irsk whiskey, som tidligere har meget mere mangfoldig i smag og udtryk end man måske lige skulle tro.
”Irsk whiskey har tilbage fra før 1900 været utrolig forskelligartet med mange forskellige smagsvarianter. På Teeling vil vi genoplive den tradition med at skabe meget anderledes og spændende whiskeys – ikke kun for at give folk nogle gode smagsoplevelser, men i lige så høj grad for at fastholde folks interesse for irsk whiskey”, fortsætter Jack Teeling engageret.
Men den irske rebelskhed kommer også til udtryk, når man diskuterer Teeling i forhold til andre og mere kendte whiskeymærker som Jameson og Bushmills, men han tør også gå ind i en diskussion af de skotske whiskys. Man fornemmer, at han synes, at de ”store” på mange måder er faldet i søvn og blevet konforme og forudsigelige i deres smag.  
”Vi er ”the new kids on the block”, der kan og vil holde de store brands ”friske” og nyskabende”, som han meget diplomatisk og med et skævt smil udtrykker det. Og hvor er det herligt forfriskende med en dygtig forretningsmand og whiskey-connaisseur, der med stolthed og passion er en ”rebel with a cause”! Den lille mod de store; mere irsk bliver det ikke!
 
Eksperimenter med forskellige tønder
I 2016 fejrer hele Irland 100-året for Påskeopstanden i 1916, som var det revolutionære startskud til irsk selvstændighed, og det ligner mere end en tanke, at det nye Teeling Distillery genopstår som rebellen med de stolte traditioner netop nu. Historien har altid været særdeles nærværende og afgørende vigtig for irerne, og når man snakker med Jack Teeling kan man faktisk smage tradition, rebel og stolthed i de markante whiskeys fra Teeling. Det giver nok mere et ægte indtryk af Irland i modsætning til whiskey fra Jameson og Bushmills, der er kendt for at være meget bløde og runde – men de er jo også ejet af franskmænd….
Jack Teeling og hans master destiller Alex Chasko elsker at eksperimentere med lagring i forskellige tønder for at fremelske præcis den ønskede smag. Naturligvis anvendes de gængse rom-, sherry, port-, madeira- og bourbontønder, men i dag bliver både malt og grain whiskey også lagret på forskellige rødvins- og hvidvinstønder, hvilket giver helt nye smagsnuancer.
Teeling Whiskey findes både i en blended ”Small Batch”, en Single Grain, der nok primært er rettet mod det amerikanske marked, og en Single Malt Whiskey i en række forskellige varianter op til 30 år.
Jack Teeling løfter dog også sløret for nogle af de nye, spændende whiskeys, som Teeling kommer med i de kommende år. Det bliver bl.a. en helt traditionel Dublin Pot Still med halv maltet og halvt umaltet byg, som gjorde irsk whiskey til den mest fornemme whiskey for 1-200 år siden. Og mere irsk bliver en whiskey ikke; det er smagen af Irland! 
Teeling-teamet er også i gang med at producere Rye whiskey og også en Peated version, som netop giver den røgede smag, som nogle whiskey-entusiaster savner ved irsk whiskey. 
 
Flot besøgscenter
Teeling Distillery ligger i helt nye bygninger med et spændende moderne interiør, som understreger at whiskey er en trendy og nutidig drik, som appellerer til en bred målgruppe. Men selve produktionen præges af de tre store kobberkedler og den helt traditionelle måde at destillere på. Lagring af Teeling whiskey sker i store varehuse i Wicklow-bjergene syd for Dublin, da det efter den store brand i 1875 blev forbudt at lagre whiskey i Dublin. 
Man følger hele produktionen fra korn til lagring under en rundvisning, og det er det eneste sted i Dublin, hvor man rent faktisk oplever den konkrete fremstilling af whiskey i modsætning til Old Jameson Distillery i Dublin, hvor navnet snyder en til at tro, at det er et destilleri, men som blot er et museum. Efter rundvisning kan man deltage i forskellige smagninger samt købe deres whiskeys, hvoraf flere kun kan erhverves på selve Teeling Distillery.
Jeg fik lov til at påfylde deres Teeling Vintage Reserve Single Malt 23Y på nummereret flaske direkte fra tønden. Det er en kraftig sag på 52,3%, men med en vidunderlig blød og fyldig smag af krydderier, frugt og bare mere af det hele! Det er nok den bedste irske whiskey, som jeg nogensinde har smagt…- og min flaske bliver kun serveret for særligt passionerede whiskeynydere.  
 
Irsk whiskey er mere end en god smagsoplevelse
Historien bag Teeling´s varemærke med Fugl Phønix, som genopstår fra flammerne, bliver i øvrigt yderligere understreget af, at The Liberties er kendt fra den store whiskeybrand i 1875. Her spredte en brand sig med lynets hast, da den fik godt fat i de store lagre af whiskeytønder, som sprang læk, og flammende whiskey flød gennem gaderne. På den tid havde mange af indbyggerne i området en gris eller to i baghuset, og der er historier om grise, der som levende fakler hvinende løb gennem byen – og antændte blot flere steder. 
Historien kan genoplives i den velsmagende spiced whiskey ”Flaming Pig”, som har en lidt ”brændt” smag samt en etiket med brændte hjørner og historien om de brændende grise i Dublins gader. Beboerne i området ventede i øvrigt med at tilkalde brandvæsenet til de havde fået fyldt deres kar og flasker med whiskey, der løb ned af gaderne. Man skal jo sikre det mest værdifulde først … 
Et par gode eksempler på den fantastiske humor, som irerne er så kendte for, og som gør irsk whiskey til meget mere end blot en glimrende smagsoplevelse. Whiskey er en vigtig del af irerne kultur og identitet – og med Teeling Distillery er whiskey igen The Spirit of Dublin.

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – dec. 2015

.

Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 3
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 2
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 4
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 9
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 8
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 6
Web Dublin Whiskey Fire Claus Hebor 2016
Web Teeling Distillery Claus Hebor 2016 7
Gå til top