- med selvtillid, traditionelle brygmetoder & sans for historienDet lille Carlow Brewing Company erklærer stolt, at deres stout har den originale og oprindelige smag. Og der er der mere smag af humle og malt i deres flagskib O´Hara´s Irish Stout. Men også deres 24 andre øltyper er værd at dykke ned i, da de bliver lavet som ”small batch” med fokus på gode, lokale råvarer, traditionelle brygmetoder og mest mulig smag.Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Fotos: Claus Hebor og Carlow Brewing Company På en af mine mange rejser til Irland stødte jeg på en række fadølshaner fra O´Hara´s med bl.a. deres Irish Stout, som brygges af det lille bryggeri Carlow Brewing Company. Den har den tydelige irske stout-smag, men med kraftigere toner af humle og malt samt et mere markant smagsindtryk.
Harry Kennedy, der er eksportchef på Carlow Brewing Company, udtaler, at de har arbejdet målbevidst på at få mere smag i deres stout, samt at den skal ramme den originale og oprindelige smag fra for 100 år siden.. Irerne har så sandelig aldrig manglet selvtillid, stolthed – og et glimt i øjet. Samt ikke mindst en stærk sans for historien.
Irlands kamp foregår også på ølmarkedetØlbrygning har en flere tusind år gammel historie i Irland, og forskellige øltyper har udviklet sig over tid. Oprindeligt blev irske ales brygget uden brug af humle, og stout opstod i midten af 1700-tallet. Hver irsk by havde mindst et ølbryggeri på denne tid, og hvert område havde deres foretrukne øltyper og opskrifter.
Da humle kommer med i brygprocessen bliver Carlow hovedområde for råvareproduktion, idet man kan dyrke den bedste humle og bedste byg til malt her. Når man kører gennem landskabet i Carlow kan man stadig se de gamle malthuse langs floden Barrow, som har været transportvej sammen med et udbygget kanalsystem til at få malt ud i alle hjørner af Irland.
I det 20. århundrede overtog de store multinationale bryggerier ølmarkedet i Irland, men i 1990´ere begyndte O´Hara-familien sammen med andre små mikrobryggerier at genoplive den gamle, lokale ølbrygning, som bliver markedsført som ”craft beer”. I dag er der over 50 mikrobryggerier overalt i Irland som Carlow Brewing, Franciscan Well, Galway Hooker Brewery, Kinnegar Brewing og mange flere, som alle laver spændende og anderledes øl end de store multinationale bryggerier i Irland, der domineres af Guinness, Heineken og Carlsberg. Nogle af de multinationale bryggerier fører iøvrigt en heftig og uretfærdig kamp for at holde de små mikrobryggerier ude fra pubber og restauranter ved at true med ikke at levere eller ligefrem bestikke pubejere, såfremt de også har haner med de lokale øl, men gennem historien har irerne altid kæmpet imod de store og undertrykkere udefra.
Så ølmarkedet boomer i Irland i disse år, selvom forbruget af mikrobrygget øl stadig kun ligger på under 5% af totalforbruget. Carlow Brewing Company og O´Hara´s er et af de største mikrobryggerier med en produktion på knap 30.000 hektoliter, så er de dværge til de store giganter, der typisk producerer mere end 5 mio. hektoliter alkohol om året. Samtidig er Carlsberg og Heineken meget aggressive på det irske marked, hvor de har formået at få utrolig godt fat i de unge, så lige nu foregår der en stædig kamp mellem det gode, lokale håndværk mod global masseproduktion på ølmarkedet – som Davids kamp mod Goliath. Og irernes snart 1000-årige kamp for selvstændighed og frihed, så historien og irernes selvforståelse betyder også meget for deres ølkultur.
Smag er afgørende”Vores stout er lige præcis en traditionel irsk stout, der bruger mere humle og malt”, fortæller en stolt og passioneret Harry Kennedy, da jeg møder ham på bryggeriet i Carlow. ”Vi lægger vægt på at bevare den oprindelige fyldige smag af humle og malt, hvor andre mere har bevæget sig hen mod en mildere stout, der er masseproduceret og falder i den brede ølsmag.”
O´Hara´s bruger udelukkende malt og humle fra lokalområdet omkring Carlow, som er kendt for den bedste malt og humle i landet. Desuden er deres øl brygget i ”small batch” med udelukkende manuelle processer, som godt nok er langt mere arbejdskrævende, men som gør det muligt for brygmestrene at tilpasse hver proces til at give mest mulig smag i øllet.
”I modsætning til de store ølproducenter, som typisk har meget få øltyper, som godt nok er en mere økonomisk produktion ligesom de kan monopolisere markedet, så brygger vi mange forskellige slags øl i små portioner. Vores mål er ikke at masseproducere øl, da vi synes, at det gode håndværk og den fyldige smag er vigtigst – og så skal der være en øl for enhver øl-entusiast, hvad enten de er til lyse eller mørke øl”, fortsætter han.
O´Hara´s har endda genoplivet den gamle irske pub-tradition med ”a beer & a wee”, hvor de sammen med whiskey-destilleriet Tullamore nu serverer ”Dew & Brew” på de fleste pubber. Den består af et glas stout med en ”wee Tullamore D.E.W”.
Men smag selv O´Hara´s Irish Stout for at opleve den stolte irske stout-smag fra for over 100 år siden - men husk, at stout altid er bedst fra fad, så find jeres lokale, irske pub, der serverer det.
Carlow Brewing CompanyBryggeriet er etableret i 1996 som et uafhængigt og familieejet selskab i Carlow, som er kendt som hjertet af Irlands tidligere store humle- og maltproduktion og dermed et nøgleområde for irsk ølproduktion. Bryggeriet sætter fokus på de bedste, lokale råvarer som humle og malt ligesom de arbejder efter de gamle, traditionelle brygmetoder. Deres motto er ”Brewing in the Flavor”, hvor smagen af humle og malt er tydelig som den var i de oprindelige opskrifter. Carlow Brewing Company producerer i dag mere end 25 øltyper i flasker og på fad - fra en let, sprudlende Hefeweizen (jo, det hedder den også i Irland!) over Celtic Wheat (hvedeøl) til mørk barrel stout på 8,1%, lagret på whiskeytønder. De eksporterer til mere end 35 lande, deriblandt Danmark.
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – jan. 2019