Treaty City Brewery: Oprørerne i irsk ølbryggeri

I Limerick har de har sluppet vildskaben løs og går nye veje i ølbranchen - med succes

Tekst: Claus R. Hebor - fotos: Claus Kvist og Treaty City Brewery


Treaty City Brewery i den irske by Limerick blev hårdt ramt af nedlukningerne under coronaen, men det blev samtidig startskuddet til en utrolig kreativ udvikling af nye øl, nye farvestrålende etiketter samt helt nye distributions- og salgskanaler. Steve Cuneen startede bryggeriet som et traditionelt øl-bryggeri, men har nu udviklet sig til en af oprørerne i Irland indenfor øl.   

Besøgsbryggeriet Treaty City Brewery ligger lige ved siden af den imponerende store normannerborg King John Castle fra 1200-tallet i den gamle middelalderdel af Limerick ved floden Shannons udløb i Atlanterha-vet. King John var den onde konge i Robin Hood, og han nedkæmpede også enhver modstand i Irland fra sine frygtindgydende, granitsorte borge. Men englænderne fik aldrig slået irerne, og oprørsånden lever stadig i bedste velgående i Irland, også selvom englænderne i dag er ude af det meste af øen.
Steve Cuneen er et godt eksempel på den oprørsånd og kreativitet, som præger irerne, og som har gjort, at de trods alle mulige kriser, krige og undertrykkelse altid klarer sig. Efter nogle år i Vancouver med arbejde som ingeniør vendte han og hans familie i 2014 tilbage til hans barndomsby Limerick, og ideen om at starte sit eget bryggeri tog form.
”Vores familie kan spores 8 generationer tilbage her i Limerick, hvor vi har dyrket jorden. Jeg er den første generation, der ikke er jorddyrker, men det ligger så dybt i mig, at alle vores ingredienser skal være 100% naturlige - og gerne lokale”, fortæller Steve meget entusiastisk, da vi møder ham i det helt specielle barlokale på Treaty City Brewery.
Bygningen er gammel og bygget op af flere gange, men Steve peger på bagvæggen, som i hvert fald kan dateres tilbage til 1634. Andre vægge er fra andre tidsaldre, og da man har fået fjernet etageadskillelserne kan man se 3 etager op. Men den oprindelige vægudsmykning og tapet på hver etage er bevaret, så det giver et meget surrealistisk udtryk - ikke mindst når man ser det opretstående klaver, der hænger frit i luften på 1. etage. Man fornemmer tydeligt, at dette er et helt anderledes ølbryggeri.

Lokale, naturlige råvarer
”Stedet her er rigt på historie, og Patrick Street er faktisk den ældste middelaldergade i Europa. Men allerede vikingerne var her længe før, og var med til at udvikle Limerick med handel. Men først og fremmest var vi det bedste landbrugsområde i Irland”, fortsætter Steve.  
De frodige jorder omkring Shannon-floden har gjort området The Golden Vale til det mest betydningsfulde landbrugsområde i Irland. Her finder man den bedste byg - også til ølproduktion, idet der her hverken er sne eller sol på nogen årstid overhovedet, som Steve så levende beskriver det irske vejr. Andre kendte land-brugsprodukter fra Limerick og The Golden Vale er mælk, ost, kål, roer og også fløde til bl.a. de kendte Irish cream liquors. Hertil kommer vand, som oplagres i den porøse limestone, som den vestlige del af Irland be-står af, og som giver glimrende naturligt og filtreret vand med mineraler, som er ideelt til ølproduktion. 
Alle ingredienser til god ølproduktion var til stede lige i området, og Steve startede produktionen i 2015 i produktionsfaciliteterne i Limerick, der kan fremstille 25.000 l om måneden. I 2019 åbnede han det lille eksperimentelle mikrobryggeri i Patricks Street som besøgsbryggeri, der kun fremstiller 400 l om måneden, men som giver masser af erfaring, profil og synlighed til Treaty City Brewery.

Coronaen krævede kreativitet
Kun 5 måneder efter åbningen af besøgs-bryggeriet i Patrick Street ramte Corona-restriktionerne Irland, og alt lukkede. 
”Vi havde lige investeret i besøgsbryggeriet og faciliteter til at modtage glade ølentusiaster, så alt syntes håb-løst. Men den blev den mest kreative periode i virksomheden”, fortsætter Steve. 
”Efter 6 uger, hvor vi blot kiggede på hinanden, besluttede vi, at nu ville vi gøre præcis, som vi havde lyst til: brygge nogle nye, spændende og meget anderledes øl, skabe nogle meget farvestrålende og iøjnefaldende etiketter, som slet ikke lignede det traditionelle ølmarked, samt ændre vores distribution til ”home delivery” overalt i Limerick – og senere i hele Irland - med få timers leveringstid. Præcis som den gammeldags mæl-kemand.” 
Man besluttede samtidig at opfinde, fremstille og lancere 4 nye og anderledes øl hver 6. uge, så kunderne altid kunne få en ny oplevelse, og i disse corona-år lancerede Treaty City Brewery 36 nye øl. Mange øl blev leveret morgenen efter, at de var tappet på dåse, så det var helt frisk øl - både i smag, indpakning og fremstil-lingsdato. 
Det blev nogle ikoniske øl som Savage Beour, Out of Office, Outcast, Good Karma og hvede-ale´en Gowl-den Wonder. Øldrikkerne fik endda lov til at stemme om, hvilken ny øl der skulle brygges. 
Indsatsen blev en kæmpesucces, og efter tre dage var der udsolgt - og det har der stort set været lige siden. Men nu var de kendt overalt i Limerick og også i hele Irland. Det er ungt, hurtigt og lige i tidens trend og rammer en stor gruppe øldrikkere, der er blevet træt af de traditionelle øl fra Guinness, Heineken og Carls-berg. 
”It made us look like rock stars”, som Steven udtrykker det. Og i 2021 tog den gigantiske fødevarekæde Tesco tre af deres øl med i deres ”premium level”, så det lille lokale bryggeri er for alvor kommet ud i hele Irland. 

Revolutionerende øl
I det lille bryglokale ved siden af barlokalet står deres mæskekar og store gæringskar, mens vi bliver introdu-ceret til Gustavo Bassani, som er brygmester. Han kommer fra Brasilien, og bliver af Steve betegnet som ham, der får alle de sjove idéer bragt til live i øllet. Han er ligeså energisk som Steve, og man kan tydeligt fornemme, at de to kan få nogle vilde idéer med nye øl. 
Gustavo er mester i at få frugt-, karamel-, honning- og andre spændende smagsnuancer frem i deres lager, IPA og Stout. Usædvanligt for meget ølproduktion, så anvender Treaty City Brewery lang tid på gæring, hvor en IPA kan tage op til 16 dage og en stout helt op til 25 dage, men det giver også nogle særdeles friske og velsmagende øl. Men de tilsætter også frugtjuice til nogle af deres øl som Clearly Confused, der har fået et skud jordbærsmag - måske deraf navnet…
Henover brygningslokalet står der med store bogstaver: ”Revolutionary beer from the street of Limerick”. Det bliver nok ikke mere irsk…

”Renegades” indenfor irsk øl
Nu er målet at lancere én ny øl hver måned, hvilket stadigvæk må siges at være en præstation i et marked, som er præget af gamle, traditionsbundne mærker. Ofte er der frugt- og andre smagsnuancer i øllet, men det er stort set altid lokale råvarer, der anvendes.
”Vi går efter at anvende lokale råvarer i vores produktion. Det er vores måde at spænde ben for den globali-sering, der er sket i de seneste tiår, og samtidig gøre de lokale virksomheder relevante og spændende. Vi skal være med til at støtte det lokale - og gerne på nye, kreative måder. Den traditionelle ølindustri i Irland kan bestemt ikke lide os, og de ser os som ”renegades”, slutter Steve Cuneen. 
Meget symptomatisk styrter han ud af lokalet, mens han råber tilbage til os, at han lige skal have styr på et par nye projekter. Men han når dog lige på gæstfri måde at opfordre os til at smage godt og grundigt på de mange glimrende og spændende øl. Det gør vi gerne…- og de er fascinerende, friske og fremragende.
 
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – marts 2022
Treaty City Brewey er måske verdens mest surrea-listiske bryggeri med klaver på 1. sal.
Barlokalet i besøgsbryggeriet Treaty Cisty Brewe-ry med energiske Steve Cuneen
Coronaen fik idéerne til at flyde og skabet bl.a. den meget farvestrålende og iøjnefaldende emballage
Oprindeligt startede Treaty City Brewery med traditionelle glasflasker og etiketter, men nu er der ingen grænser for kreativiteten
Fra åbnings af Treaty City Brewery i 2019