Irish Whiskey ”watering holes” with personality, 2. del

Tekst: Claus R. Hebor      Fotos: Claus Hebor, m.fl.

I 2016 lavede jeg 1. del af en artikelserie om gode whiskey-pubber i Irland, og nu må det være på tide at introducere nogle flere - både kendte og mindre kendte - pubber i Irland, hvor man kan få en god whiskey-oplevelse.

For mig er det at drikke whiskey en spirituel oplevelse; ”a state of mind”, som farves af omgivelser, mennesker, vejrlig og sindstilstand. Om eftermiddagen efter en vandretur langs Atlanterhavet vælger jeg måske en robust, peated Midnight Silkie på Nancy´s i Ardara i Donegal, og om aftenen til musik og hyggeligt selskab foretrækker jeg nok en fyldig smagsbombe som The Whistler PX I Love You på Peggy Moore´s i Drogheda, som begge er fremstillet i lokalområdet. Det er også en del af magien i irsk whiskey og de irske pubber. 
Så glæd dig til at gå på opdagelse på de mange hyggelige irske pubber med personlighed sammen med et glas glimrende irsk whiskey - og find din specielle magi i din irske whiskey. Det er som at tage en spirituel rejse til det magiske Irland. 
Men hvorfor egentlig ikke selv tage til Irland for at opdage de mange nye whiskeydestillerier og de hyggelige pubber samt deres vidtforskellige irske whiskeys? Så kan vi være heldige at støde ind i hinanden over en glimrende irsk whiskey til en inspirerende snak om magien i irsk whiskey og andre livsvigtige emner. Sláinte!

Darkey Kelly´s - måske Irlands største whiskeykort, 19 Fishamble St., Dublin
Hvis man virkelig vil smage på mange forskellige og mindre kendte irske whiskeys, så skal man besøge pubben Darkey Kelly´s. De har nok Irlands største whiskeykort med mere end 250 forskellige flasker. De har alt fra de helt billige til de meget sjældne whiskeys. Derudover er pubben et af de bedste steder til at høre ”ballads” i Dublin, og der er altid en forrygende stemning allerede fra om eftermiddagen til sent på aftenen. 
Her møder man altid spændende mennesker, som da jeg her i foråret mødte en af de meget kendte, nye countrymusikere i USA Ashley McBryde over et godt glas whiskey. Hendes musikerkollegaer kalder hende en ”whiskeydrinking bad-ass”, så det var jo det helt rigtige sted at introducere hende for irsk whiskey. Som hun i øvrigt blev meget begejstret for!

The Palace Bar - pubben for de kreative i Dublin, 21 Fleet St., Dublin
The Palace Bar daterer sig helt tilbage til 1823, og interiøret ser stadig ud som dengang i 1800-tallet. Her kom alle journalister, forfattere, digtere og andre intellektuelle for en pint, en whiskey og en inspirerende diskussion. Den irske digter Patrick Kavanagh, der bl.a. har skrevet det smukke digt ”Raglan Road”, har engang beskrevet Palace Bar som “most wonderful temple of art”. Og selv præsenterer de sig som ”Internationally Famous for our Intellectual Refreshments”. 
Og det kan man stadig opleve i den egetræsbeklædte pub, hvor man kan være heldig at falde i snak med en af de mange intellektuelle på pubben, men her kommer nu også ganske almindelige mennesker. Som whiskey watering hole vil jeg fremhæve deres helt egen Redbreast whiskey i en helt unik Palace Bar-udgave samt deres egen glimrende Palace Bar Whiskey i 9, 12 og 14 års udgaver samt flere andre specialwhiskeys.  

Peggy Moore´s Pub - med whiskeyhistorie i Drogheda, Sunday´s Gate, Drogheda
Knap 50 km nord for Dublin ved motorvejen til Belfast ligger middelalderbyen Drogheda i Boyne Valley, som er så rig på historie. Her finder man de imponerende stenaldertempler Bru Na Boinne, Hill of Tara, stedet for Battle of The Boyne samt den bevarede byport St. Laurence Gate. Peggy Moore´s er en nyistandsat pub i helt gammel stil, hvor der både er købmandsforretning, en samling af gamle whiskeyflasker og reklamer samt små snugs. Helt unikt opdagede man på loftet et fuldt-fungerende og illegalt IRA-bombeværksted fra War of Independence fra 1919-1921, som stadig kan ses intakt øverst i pubben. 
Her kan man smage på en fin samling af den lokale Whistler-whiskey fra Boann Distillery sammen med mange andre glimrende irske whiskeys. Rent faktisk havde en vis John Jameson et whiskeydestilleri i Drogheda ved navn Preston. Boann Distillery nu har genfundet den originale Preston mashbill-opskrift fra 1800-tallet, som de er i gang med at genoplive. Den lokale Preston-whiskey kommer man også til at kunne smage på Peggy Moore´s i Drogheda.   

Dick Mack´s Pub - en institution i det vestligste Irland, 47 Green St. Dingle
Gode whiskeypubber ligger ikke nødvendigvis i de store byer, og Dick Mack´s i den lille afsondrede by Dingle i det vestligste Irland er et godt eksempel på, at man kan få en utrolig spændende whiskeyoplevelse i de små, hyggelige byer længst ude i det uendelige Atlanterhav. Og sådan skal en ægte irsk pub se ud…
Dick Mack´s, der åbnede helt tilbage i 1899 og stadig er ejet af samme familie, er kendt i whiskeykredse, som stedet, hvor man kan få alle de sjældne og udgåede whiskeys - udover de ca. 200 andre whiskeys. Her fik jeg f.eks. den fremragende Tyrconnell 18 års whiskey, som jeg ikke har set siden 2015, men det blev bestemt et glædeligt gensyn i den lille snug med direkte servering fra baren.
Pubben har også en webshop, så man kan bestille spændende samples på whiskey fra en lang række irske destillerier.  

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – marts 2022
Darkey Kellys i Dublin er stedet for whiskey, levende musik og craic, som man siger i Irland
Nathy på Darkey Kellys er en glimrende guide til at finde rundt i det gigantiske whiskeykort med mere end 250 forskellige irske whiskeys
Palace Bar i Dublin syner ikke af meget, men er stedet, hvor forfattere, digtere, journalister og alle andre med en mening mødes for at diskutere – og drikke whiskey.
Interiøret på Palace Bar er som i 1800-tallet.
Peggy Moore´s i Drogheda har bevaret sit traditionelle udtryk
Peggy Moore´s er en forunderlig blanding af gammel købmandsbutik, pub og whiskeysted.
Cathal er glad for The Whistler Whiskey fra det lokale Boann Distillery, og på Peggy Moore´s kan man smage på en stort udvalg.
Dick Mack´s på den afsondrede halvø Dingle er et paradis for whiskeyelskere.
Rob fandt en glimrende, men ellers udsolgt Tyrconnel 18 års single malt frem under vores besøg.