Copeland Distillery: Et ungt team - med udsøgt sans for gin, whiskey & historier

Historien bag Copeland Distillery i landsbyen Donaghadee i det nordøstligste Irland er ret så usædvanlig. Ikke kun er teamet bag destilleriet kun 25-26 år, men etablering af destilleriet foregik gennem crowdfunding, hvor de rejste over £40.000 (ca. kr. 350.000) på bare 6 uger. Og det er kun begyndelsen af historien.

Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  -  Fotos: Claus Hebor og  Copeland Distillery
 
”Man dør to gange. Første gang når du rent fysisk dør, og så igen, når folk stopper med at snakke om dig.”, bliver jeg fortalt under besøget på det nye Copeland Distillery. Tænk at man skulle møde en så eksistentialistisk tankegang på et destilleri, men det kendetegner meget godt ”the spirit of Copeland”, hvor det unge team er overbevist om, at alt er muligt, hvis bare man vil. Og at man er lokalt forankret i området med de mange spændende historier, der giver farve og profil til destilleriet.  
Navnet Copeland er taget fra de tre små øer ud for kysten, som i 1700-tallet var et landingssted for smugling af spiritus og tobak. Her skete der også et stort skibsforlis i 1953, hvor færgen Princess Victoria sank og 133 mennesker mistede livet, selvom en stor redningsaktion blev igangsat. Det var på det tidspunkt den største skibskatastrofe i fredstid ved de britiske øer. Vraget ligger stadig på havets bund.  Og med typisk irsk logik, så har Lighthouse Island ikke et fyrtårn, da fyrtårnet står på Mew Island.
”Vi vil gerne huske disse historier om området”, fortæller Zoe McCleary, der er marketingchef på Copeland Distillery. ”De giver profil på vores brands som f.eks. vores coastal gin, der har maritimt præg med en kompasrose fra et gammelt 1700-tals kort på etiketten. Og så giver det os noget historie, selvom vi kun har eksisteret siden 2015”.
 
Crowdfunding af destilleri
På trods af sin unge alder, så har Copeland Distillery en interessant historie, idet ejeren Gareth Irvine startede med at sælge gin tilsat lokal frugt og urter på Farmers Markets i området. På det tidspunkt var Gareth 22 år og studerede på University of Ulster, så ginsalget var blot ment som et tilskud til studierne. Hans ”flavour gin” blev dog en stor succes, og snart opstod idéen til selv at destillere gin, og i 2015 etablerede han Copeland Distillery. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at destilleriet blev finansieret via crowdfunding, hvor der i løbet af 6 uger blev rejst over £40.000, som blev anvendt til at købe brugte stills.
I dag består teamet på Copeland Distillery af Gareth, der er ejer og direktør, på 27 år, Head Destiller William Stafford på 26 år, Zoe McCleery på 25 år tager sig af marketing, og så har de alderspræsidenten Tim på 34 år, der er brand manager.
”Vi er et dynamisk team af unge, der alle har drive til at skabe succes. Og så er vi alle også venner…”, fortsætter hun.       
 
Lokalsamfundet er del af virksomheden
Copeland Irish Gin er en meget velsmagende gin med masser af spændende smagsnuancer, som medfører, at man ikke har lyst til at blande tonic i den. Der er 12 urter og bær i gin´en, som alle er samlet sammen med lokalbefolkningen i Donaghadee og omegn, så det på den måde også bliver deres lokale gin. En god måde at inddrage lokalsamfundet i virksomheden, som jo også bliver et community project.
Men energien viser sig også ved, at Copeland Irish Gin kan købes i de store kæder som Aldi, Tesco, Marks & Spencer og Winemark samt en eksport, der lige nu går til primært Australien, USA og Asien.
På vores naturlige spørgsmål om, hvad brexit kan betyde for virksomheden, så siger Zoe med en befriende, ungdommelig sorgløshed: ”We´re a young team – we´ll see!”. 
 
Kun begyndelsen af historien
I 2019 flyttede firmaet til landsbyen Donaghadee med udsigt til Copeland Islands, hvor de flyttede ind i byens nedlagte biograf. Som et eksempel på deres urokkelige tro på projektet, så har de lavet et 125 års lejeaftale, så Copeland Gin og whiskey kommer til række langt ud over deres levetid. Meget inspirerende at opleve det hos unge, som ofte bliver beskyldt for at leve i nu´et, men teamet bag Copeland Distillery er ikke kun stærkt forankret i historien, men også i fremtiden. Så det er kun begyndelsen af historien, som de siger med et smil.  
”For os er det vigtigt at bringe udvikling og initiativ tilbage til de små byer,” svarer Zoe meget sympatisk på mit spørgsmål om, hvorfor de ikke har lagt firmaet i Belfast, Dublin eller en anden større by. ”Vi får så meget støtte og interesse fra de lokale, at det giver os energi til at udvikle virksomheden. Og så er der også historierne her fra området, som er uvurderlige til at fortælle om Copeland gin og om få år tillige om vores helt egen whiskey”. 
 
Irsk whiskey fra 2024
Få uger før vores besøg på Copeland Distillery - helt præcist 4. nov. 2019 - havde teamet netop fyldt deres første cask med poiteen, der om tre år og een dag må kaldes irsk whiskey. 
I 2020 installerer destilleriet to helt nye pot stills til whiskeyproduktion af både single malt og pot still med irsk byg og malt fra kornområdet co. Kildare i Irland, så omkring 2024-25 vil vi kunne smage deres whiskey. De planlægger at bruge de kendte tønder som bourbon, sherry, portvin, vin, cognac og rom, men tillige – som mange irske destillerier – at eksperimentere med mere usædvanlige tønder som Amontillado, Palo Cortado og Fino sherry. 
Allerede nu er der åbnet mulighed for at købe sin egen tønde whiskey, som man kan lade lagre så længe man har lyst eller måske få den tappet på flasker efter de obligatoriske tre år. 
”Og med historien om smuglerne på Copeland Islands lige her uden for vinduet, så skal vi vel også lave en Smugglers Rum”, siger Zoe med et smil. Og med det drive og den passion, som man mærker i hele det unge team, så kommer det sikkert også til at ske. Det er jo kun begyndelsen af historien…
Copeland Distillery´s forskellige Irish Gins
 
Copeland Irish Gin:
Gin med 12 forskellige planter og bær som fyrretræsnåle, peberbær, appelsin- og citronskal samt lokale planter fra Copeland Islands som Sea Pink Maritima - på dansk Engelskgræs. Duft og smag af markant enebær med hint af fyrrenål, karameliseret appelsinskal og sødt krydret lang eftersmag. Den har lige vundet Gold i World Gin Awards 2020.

Rhuberry Gin
Gin med rabarber og brombær, som giver en velbalanceret duft og smag af enebær med udpræget kanel og koriander samt en sød frugtsmag af rabarber og brombær..

Raspberry & Mint Gin
Gin med hindbær og mynte, der blander den markante hindbærsmag med enebær, mynte og koriander samt en blød eftersmag af kanel, rød frugt og mynte.

Der er ingen tvivl om, at de to”flavour-inflused” gins er meget populære blandt de yngre generationer, men vil alligevel anbefale at smage den traditionelle gin – uden eller med meget lidt tonic. Den er ganske enkelt fremragende, blød og med masser af spændende smagsnuancer.

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – nov. 2019
Copeland Distillery ligger smukt med udsigt over havnen og fyrtårnet i den lille idylliske irske by Donaghadee
Endnu er der kun små stills hos Copeland Distillery, men i 2020 ankommer der to store whiskey stills
Gareth Irvine er kun 27 år, men allerede grundlægger og ejer af Copeland Distillery
Copeland Irish Gin er blevet en succes ikke kun i Irland, men også i Australien, USA og Asien
Cask no. 1 er det første destillat, der om tre år bliver til verdens første Copeland Irish Whiskey
Marketingchef Zoe McCleery fortæller meget passioneret om Copeland Irish Gin foran deres meget flotte logo med et kompasrose fra et lokalt landkort fra 1700-tallet
Donaghadee er en typisk irsk landsby, der ikke har forandret udseende i de sidste 100 år
Copeland Irish Gin
Copeland Raspberry & Mint Gin
Rhuberry Gin