Fra romantisk drøm til eget gin- & whiskey-destilleri

- Shortcross gin & whiskey fra Rademon Estate Distillery i det nordøstlige Irland

Ægteparret Fiona & David Boyd-Armstrong havde en romantisk drøm om at lave deres egen gin på deres imponerende herregård, så hvad er mere naturligt end bare at starte destilleriet Rademon Estate Distillery. Det blev etableret i 2013 lige udenfor landsbyen Crossgar i co. Down i det nordøstlige Irland, og i dag er deres gin udbredt i det meste af verden. I 2020 kan vi tillige smage deres første irske Single Malt Whiskey og Pot Still Whiskey.

Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  - Fotos: Claus Hebor og  Rademon Estate Distillery
 
Vi kører ind gennem den imponerende dobbelte smedejernsport, der automatisk åbner sig, efter at vi har meldt vores ankomst i samtaleanlægget. Så kører vi gennem skoven langs den brusende flod, og lige før vi ankommer til det flotte herresæde Rademon Estate fra 1700-tallet drejer vi til højre mod destilleriet, som ligger ved foden af en bakke med en høj, markant obelisk til minde om herresædets pompøse ejer i 1800-tallet William Sharman-Crawford. Under besøget får vi også at vide, at under 2. verdenskrig boede den kommende dronning Elisabeth 2. på Rademon Estate i sikkerhed for tyske bomber. Man fornemmer tydeligt stedets storhed og historie.
Rademon Estate Distillery ligger i helt nye bygninger i udkanten af skoven, og bag den høje glasfacade kan man se direkte ind til de store kobber-stills, der er hjertet i destilleriet, der tillige har et flot besøgscenter.
”Det var min hustru Fiona´s forældre, der i de tidlige 2000´ere købte Rademon Estate, og jeg blev ”brought along for the journey”, som David Boyd-Armstrong så humoristisk udtrykker det. Han er i dag medejer og Head Distiller på Rademon Estate Distillery fra 2013. Sammen med hustruen Fiona har han nu på få år realiseret drømmen om deres egen gin – og sikkert endnu mere succesfuldt, end de selv havde forventet. 
 
Gin repræsenterer hjem og egn
Shortcross Gin blev markedsført allerede i 2014 og var den første gin produceret i N.Irland. Alle botanicals som hyldeblomst, hyldebær, vild kløver, æbler og naturligvis enebær er hentet i skove og på marker ved Rademon.
”Vores kendetegn er, at alt er håndlavet, vi har fokus på de små detaljer, og at vores gin og whiskey skal reflektere vores hjem og egn. Netop derfor bruger vi æbler i vores gin, da det trækker tråde tilbage til herregårdens gamle æbletræer, og at æbler var en naturlig ingrediens til ginproduktion i midten af 1800-tallet på egnen”.
Deres traditionelle ”hvide” gin er præget af enebær med en meget blød og aromatisk smag med mange nuancer. Herudover fremstiller de tillige en ”lyserød” Rose´s Garden Gin, som er opkaldt efter Fiona´s mor, og som infuseret med lavendel, jordbær, hindbær og kamilleblomst. Endvidere har de en Bartenders Series Gin.
Navnet Shortcross kommer fra den nærliggende landsby Crossgar, som på gælisk betyder ”short cross” efter byens korsvej, men navnet kommer tillige fra én af de første mønter, der blev præget i Irland af den engelske kong Henry III i 1200-tallet for at åbne op for handel mellem Irland og Europa. Mønten har et præg af et ligearmet kors og hedder derfor Shortcross, og denne mønt er afbilledet på alle ginflasker fra Rademon Estate Distillery.
”Vi har også stærke forbindelser til Europa og EU, som aftager ca. 50% af vores produktion, så Brexit giver kun uvished om fremtiden”, fortæller han bekymret. Øvrige eksportmarkeder er især Canada og Japan, og i Danmark forhandles Shortcross Gin af importøren 1975 by Simon. 
 
Ulster største region for irsk whiskey
”Vi startede med gin, men jeg elsker også whiskey – og især Islay Scotch whiskey med den røgede, salte og markante smag”, tilstår David med et smil. Og det er måske ikke så usædvanligt, som det lyder, da det nordøstlige Irland med co. Down og det vestlige Skotland - ikke mindst Islay, som kun ligger ganske kort sejltid fra Irland - i 300 år frem til år 1000 var et fælles kongedømme Dál Riata under en keltisk, irsk konge, så der har altid været meget tætte bånd mellem Irland og Islay. 
David Boyd-Armstrong kan føre ejere af jorden ved Rademon Estate helt tilbage til år 565, og da man ved, at det var irske munke, der bragte Uisca Beatha til det nuværende Skotland og Islay i 7-900-tallet, så er det tillokkende at tro, at whiskey på Rademon Estate måske kan føres 1.000-1.300 år tilbage - og som oprindelse for den stolte whiskytradition på Islay. I hvert fald er det en god historie…  
I 16-1900-tallet var Ulster i det nordlige Irland faktisk den største region for irsk whiskey med nu hedengangne destillerier som Bernard Distillery, Irish Distillery, Dunbols Distillery og Watts Distillery i Derry, som omkring 1900 var et af de største destillerier i verden. Det eneste destilleri, der overlevede lukningerne fra 1920´erne, hvor skotsk whisky overtog verdensmarkedet, er det stadig velfungerende Bushmills Distillery i co. Antrim. Men den udvikling er nu vendt med flere nye whiskeydestillerier i nord.
 
Shortcross Irish Whiskey fra 2020
”Min anden drøm var at genoplive den stolte whiskeytradition i Ulster, og vi fyldte de første whiskeytønder i juni 2015. Så allerede nu har vi færdig Irish Whiskey, men vi har valgt at lade tønderne lagre lidt flere år. Dels for at give en mere fyldig og moden smag, men primært p.g.a. Brexit. En meget stor del af vores nuværende salg er i EU, og vi ved simpelthen ikke, hvad der kommer til at ske, men Brexit er ”suicide” - selvmord”, som David så tydeligt udtrykker det. 
”Vores whiskey er destilleret to gange for at give fyldigere og mere markant smag, men uden røg eller tørv, så der er lidt inspiration fra både skotsk og irsk whiskey. Alle tønder er lagret her på godset i et ideelt klima. Lige nu planlægger vi at lancere en Shortcross Single Malt og en Shortcross Pot Still i 2020 – hvis Brexit bliver løst”, sukker han lidt skeptisk.
 
Vejen til at realisere en drøm
Som mange andre var ægteparret Fiona og David vilde med gin, men de syntes ikke, at der var så mange spændende varianter i starten af 2000-tallet. Så de havde den romantiske drøm om at lave deres helt egen gin med botanicals fra deres herregård Rademon Estate – en drøm, som vi måske alle sammen inderst inde har. Men hvordan gør man lige det, når man ikke har nogen som helst baggrund i branchen? 
Jo, Fiona og David besøgte en masse destillerier i England, Irland, Europa, USA og Asien for at få netværk og kendskab til branchen, og samtidig tog David en uddannelse i ”Fundamentals of Distilling” på Institute of Brewing & Distilling. Samt ikke mindst smagte de på en masse forskellige gin og whiskeys - målrettet og fokuseret.
Og så var det jo bare om at købe den første pot still og et par column stills, så var parret i gang med at skabe deres egen gin. Nogen gange behøver det ikke være mere kompliceret at realisere en drøm.
   
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – nov. 2019

Rademon Estate Distillery er etableret i 2013 i helt nye bygninger i skyggen af den statelige herregård Rademon Estate
Destilleriet består af en pot still og to column stills, men allerede her i 2020 er man ved at ekspandere med flere pot stills til whiskeyproduktion
Ægteparret Fiona & David Boyd-Armstrong´s drøm om eget destilleri er realiseret med gin, og om ganske få år tillige med en irsk whiskey
Destilleriet ligger i en smuk park fra 1700-tallet i nærheden af den lille by Crossgar, der på gælisk betyder Shortcross
Naturen omkring Rademon Estate Distillery er helt eventyrlig - som taget ud af en Narnia-bog af C.S. Lewis, som netop skrev sine bøger fra Mountains of Mourne lige i nærheden
Davis Boyd Armstrong kom ind i familien, der ejede Rademon Estate, og i dag er han Head Destiller
Shortcross Gin var den første gin produceret i N.Irland..Brexit har sat Shortcross Irish Whiskey på hold, og David vil først lancere en pot still og en malt whiskey, når der er skabt klarhed over konsekvenserne