Fra dybhavsfiskeri til whiskeydestilleri med eksport til 35 lande
I Irland er der ikke langt fra tanke til handling. Eller som de sikkert vil sige hos West Cork Distillers: der er ikke langt fra dybhavs-trawling til whiskeyproduktion. Og selvom destilleriet ligger langt væk fra alting og de store byer i Irland, så har de tre arbejdsomme ejere fået stor succes med omfattende eksport til bl.a. Danmark.
Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Fotos: Claus Hebor og West Cork Distillers Historien starter i 2003, hvor vennerne Denis og Ger McCarthy samt John O’Connell kastede sig ud i en drøm om at have deres eget whiskeydestilleri. Brødrene Ger og Denis var dybhavsfiskere, som så større muligheder – og meget mere sjov – i at producere god whiskey, og deres ven John var Research & Development Scientist for en stor aktienoteret føde- og drikkevarevirksomhed.
Alle tre venner var inspireret af den stolte historie i West Cork med lokale kvalitetsfødevarer og farmprodukter, og da fiskerierhvervet var for nedadgående kunne de samtidig se en mulighed for at skabe nye arbejdspladser i dette meget smukke, men også meget afsondrede område i Irland, som bestemt ikke tiltrækker virksomheder. West Cork er kendt som ”rebel county” i Irland, hvor de altid har været forrest i oprør mod englænderne, men også mod politikerne og den østlige elite i Dublin, og den hårdføre befolkning har opbygget en typisk ”vi kan sgu´ selv”-ånd.
Nyt destilleri åbner 2019Med den baggrund var de naturligvis overbevist om, at drømmen om et whiskeydestilleri ikke kunne gå galt, så de startede op i små forhold i den lille fiskerby Union Hall med 250 indbyggere på sydspidsen af Irland. Alt udstyr er håndlavet af de tre venner og deres eksperthjælpere på destilleriet, så udstyret er designet til at producere netop deres unikke drøm om en whiskey. West Cork Distillers var født.
I 2013 flyttede West Cork Distillers til nabobyen Skibbereen med godt 2.500 indbyggere, hvor de opbyggede destilleriet i en tidligere fødevarevirksomhed.
Og siden er det gået stærkt for i slutningen af 2019 åbner de et nyt, stort og meget imponerende whiskeydestilleri samt et gin- og vodkadestilleri i helt nye bygninger i Skibbereen med besøgscenter, flot hal med tre skinnende pot stills og fire enorme lagerhaller, fyldt med whiskeytønder. En rivende udvikling på 15 år, som ikke kun viser foretagsomheden hos Denis, Ger og John, men som også dokumenterer den enorme udvikling for irsk whiskey, som den hurtigst voksende spiritus i verden målt i procent. Nye whiskeydestillerier popper op overalt i Irland, og hylderne overalt i verden bugner med nye, spændende irske whiskeymærker.
Klimaet er idéelt til lagringDe tre venner i West Cork Distillers holder fast i den traditionelle irske whiskey, idet deres whiskey er destilleret tre gange og altid på pot stills. De anvender udelukkende irsk byg og korn, og en stor del af byggen malter de selv. Desuden fylder de kun pot still halvt op, således at spiritussen får mest mulig kontakt med kobberet, som giver endnu mere karakter til irsk whiskey.
”Klimaet i West Cork er idéelt til lagring af whiskey”, fortæller John O´Connell under vores besøg på destilleriet i sommeren 2019. ”Vi ligger i det sydvestligste hjørne af Irland og er omgivet af den lune Golfstrøm, som giver området et meso-termisk klima med en relativ konstant temperatur året rundt. Lune vintre og kølige somre giver den mest harmoniske modning af whiskey, da store temperaturforskelle giver for hurtig lagring.”
Som de fleste andre irske whiskeydestillerier eksperimenterer de med forskellige tønder, og her i 2019 leverer West Cork Distillers følgende irske whiskeys:
* Bourbon Cask - den traditionelle irske blendede whiskey
* 10 års Single Malt - ufiltreret på 40% giver en meget let-drikkelig malt
* Black Cask – lagret i tønder, der er dobbelt brændte for øget smag
* Cask Strength – med 62% får man den fulde whiskeysmag
* 12 års Single malt – findes i tre varianter: sherry-, port- & rom-casks
Herudover producerer West Cork Distillers gin, vodka og poitín, da de i lighed med andre whiskeyproducenter har behov for at kunne sælge gin, vodka og poitín stort set direkte fra destillationsapparatet og dermed få indtægter til at dække de 5-10-12 års lagringstid, før den gode whiskey er klar til salg.
Omfattende smagning på irsk manérDa vi har set både det gamle og nye destilleri inviterer John os på en smagning. Og med typisk irsk gæstfrihed bliver samtlige whiskeys, gin, vodka og poitín stillet frem. Og så er det bare med at smage sig frem, og man bliver endnu engang forunderet over, hvor forskellig whiskey kan smage afhængig af typen af tønde og længden af lagring. Vi slutter af med deres Garnish Island Gin, som er en meget velsmagende gin med masser af nuancer af blomster. Hvis man overhovedet vil blande tonic i den, så skal det være en meget blød, neutral tonic, som ikke tager magten fra den blomstrende gin.
”Vores Garnish Island Gin, der er opkaldt efter et paradis af en park indrettet på en lille ø i Bantry Bay, indeholder mange af de lokale og eksotiske planter fra denne ø, og vi har forsøgt at samle alle indtryk, dufte og farver fra øen i denne gin”, fortæller John under den meget omfattende smagning. ”Og tag endelig én mere…” fortsætter han med et smil.
Som nævnt åbner deres besøgscenter først engang i slutningen af 2019 eller begyndelsen af 2020, men de har så sandelig allerede lært, hvordan man laver en særdeles god smagning i Irland.
I 2019 eksporterede West Cork Distillers whiskey, gin og vodka til mere end 35 lande over hele verden – og tillige i Danmark. Her kan man købe alle varianter af whiskey hos både vinspecialister samt online shops hos dagligvareforretninger, så West Cork Distillers har virkelig formået at komme ud på det brede marked, som ellers ofte er en forhindring for de små, uafhængige destillerier i Irland.