- men også med masser af historie & irsk atmosfære
Endnu et nyt whiskeydestilleri har set dagens lys i Irland: Slane Distillery, som ligger kun 40 km nord for Dublin i den historiske Boyne Valley. Slane Castle har tidligere markedsført deres egen Slane Castle Whiskey, som beskrevet i en artikel fra 2013, men nu har Lord Alex Conyngham bygget et helt nyt og moderne whiskeydestilleri i de gamle staldbygninger ved Slane Castle.
Tekst: Claus R. Hebor
Irland boomer med nye whiskeys i disse år, og hvert år åbner flere nye destillerier overalt på den grønne ø. Et af de nyere er Slane Distillery, som åbnede i 2018 og ligger smukt i de gamle, hyggelige bygninger i parken ved selve slottet fra 1785. Under besøget fik jeg en spændende snak med den adelige Lord Alex Conyngham omkring de mange gode værdier og intentioner i Slane Distillery med at tænke i bæredygtighed samt om at gøre en forskel for lokalsamfundet.
Familieejet destilleri med amerikanske partnere
Under besøget på det nye, flotte destilleri er det spændende at se, hvor smukt, man har fået de moderne bygninger og de traditionelle pot stills integreret med de gamle bygninger, så man har bevaret stemningen af et destilleri fra for hundrede år siden. Men bag ved ligger der et konsekvent fokus på at skabe et moderne og bæredygtigt destilleri, hvor stort set alt bliver lokalt produceret, og restprodukter igen genbrugt til gavn for økonomien i området.
Det er Lord Alex, der har været initiativtager til det nye Slane Distillery, men undervejs i byggeprocessen så han fordelen i at inddrage amerikanske Brown-Forman, der også ejer Jack Daniels, som medejer, da det naturligvis er en meget bekostelig og langvarig proces at skabe økonomi i whiskeyfremstilling. Den amerikanske partner har de finansielle midler og distributionsnet til at få markedsført Slane Whiskey over hele verden.
”Men det er et familieejet whiskeydestilleri”, påpeger Lord Alex. ”Det hele var designet, før Brown-Forman kom ind i billedet, så det er vores drøm om et irsk destilleri med vores værdier, der nu står færdigt. Men folkene fra Brown-Forman er ”good people”, og de har virkelig bidraget til at gøre vores projekt bæredygtigt både teknisk og finansielt”.
Whiskey fra egne bygmarker - og retur til kvæget
Slane Distillery vil især fremstille ”small batch” whiskey med blends af malt, grain og pot still whiskey, som har lagret på forskellige tønder – virgin oak, bourbon, sherry, m.v., men også mere spændende ”rene” whiskeys som ren Irish Pot Still Whiskey, der er helt unik for Irland.
Det nye Slane Distillery har 3 pot still og 3 column still, hvor de vil fremstille tre forskellige malt whiskeys, fem forskellige grain whiskeys samt Pot Still whiskey. Her er det interessant, at selv deres grain whiskey vil blive fremstillet af byg, da familien Conyngham selv ejer store bygmarker lige udenfor destilleriet, så dette skal anvendes til deres egen whiskey. Deres produktion ligger på 2000 tons byg om året i absolut bedste kvalitet, og i øvrigt bliver restproduktet fra mæsken leveret retur som foder til deres kvægavl, så alt recirkuleres på Slane Distillery.
”Det er der rigtig god økonomi i, og så bevarer vi forbindelsen mellem jord, lokalområde og vores whiskey”, fortsætter han. Og når man besøger Irland opdager man hurtigt, hvor vigtig denne tætte tilknytning til jorden er for irerne; det ligger dybt i irernes DNA, at jorden er grundlaget for alt. Og man har respekt til at give tilbage…
”It´s ready, when it´s ready”
Den Slane Whiskey, der sælges i de kommende år vil naturligvis ikke være destilleret på deres eget destilleri, men er indkøbt fra casks med 2-10 års whiskey, som Slane Distillery selv lagrer yderligere 2 år. Lord Alex forventer, at den første Slane Whiskey fra egne pot stills vil komme på markedet i 2020, men – som han med et smil påpeger ”it´s ready when it´s ready” - så med whiskey ved man først, at det er færdigt, når det er færdigt.
Slane whiskey er lagret på 3 forskellige casks, og amerikanske Brown-Forman har introduceret virgin oak cask i irsk whiskey, som giver en meget tung vaniljenote til deres whiskey. Dette er naturligvis ikke tilfældigt, da USA klart er det største og mest oplagte marked for Slane Whiskey i kraft af deres samarbejde med Brown-Forman og de traditionelle tætte forbindelser mellem Irland og USA. Slane Whiskey har indtil nu vundet guldmedaljer ved Irish Whiskey Awards i USA, Australien, New Zealand, Frankrig og flere andre lande, som i dag er deres hovedmarkeder.
Efter rundvisning og interview hygger vi os med en smagning af deres Slane Whiskey, som lægger sig fint ind i traditionen med irsk whiskey: rund og blød, men hvor der gemmer sig komplekse noter af vanilje, eg og krydderier. Masser af fine karakterer, når man tager sig tid til at smage på den.
Der er ikke planer om at introducere Slane whiskey i Skandinavien endnu, men med den stærkt stigende begejstring for irsk whiskey i Danmark er det ikke usandsynligt, at vi også kommer til at se Slane whiskey på hylderne herhjemme.
Fokus på bæredygtighed
Det er egentlig ret befriende at besøge et nyt whiskey destilleri, som ikke straks snakker om deres mere eller mindre direkte rødder tilbage til 17-1800-tallet. På Slane Distillery fortæller Lord Alex stolt om deres bestræbelser på at gøre destilleriet så bæredygtigt, grønt og moderne som muligt, da ”vi jo skal tænke fremad - på klimaet og de fremtidige generationer”.
”Ved planlægningen af Slane Distillery har vi haft fokus på at skabe mest mulig bæredygtighed i vores processer – uden at det går ud over kvaliteten og håndværket i vores whiskey”, fortæller Lord Alex.
Blandt de mange innovative tiltag på destilleriet kan nævnes, at de store, polerede pot stills bliver opvarmet med biogas fra eget biogasanlæg med gas direkte fra deres eget kvæg. Vand til whiskey kommer fra en dyb kilde på grunden, men alt andet vand til forbrug, rengøring, brandslukning, o.l. kommer fra opsamling af regnvand, som genbruges overalt på destilleriet. Og man har formået at bygge et whiskeydestilleri som ikke producerer affald; alt affald genbruges som foder til kvæg eller recirkuleres til nye formål. Det er imponerende at opleve, at man kan fremstille whiskey på den helt traditionelle måde, men med 100% fokus på at være bæredygtig og miljøvenlig. Traditioner og moderne klimabevidsthed er overhovedet ikke modsætninger på Slane Distillery.
Naturligvis får Fairies deres andel….
Selvom Slane Distillery er topmoderne og bæredygtigt, så er de gamle traditioner stadig særdeles levende. Da de nye dele af destilleriet skulle bygges, fandt man et ”fairy fort” (bolig for alfer) på grunden, og man blev nødt til at lave en speciel ceremoni, hvor man høfligt bad ”the fairies” at flytte til et nyt sted, som man havde indrettet til dem. Og det er ikke noget, man smiler af i Irland; det menes alvorligt, og hvis man ikke behandler ”de underjordiske” med respekt, så får man ikke succes.
På Slane Distillery kalder man derfor ”angels share” for ”fairy tax” til ære for deres fairies, så de også får deres andel. Sådan gør man stadig i Irland i år 2019…
En anden af de sjove historier, som Lord Alex fortæller, handler om de kontorer, der i dag ligger på 1. sal i de ny-restaurerede bygninger. Her havde Lord Alex hans soveværelse som ung, og i stueetagen havde han indrettet en eksklusiv natklub. ”Og after-party foregik altid oppe i mit soveværelse ovenpå. Det tænker jeg altid tilbage på, når jeg sidder i mit nye kontor!”, slutter Lord Alex med den typiske irske charme og lune. Det kan man måske endda kalde ”the angles share” på Slane Distillery...
Slane Distillery & Slane Castle: et besøg værd – også for ikke-whiskeyinteresserede
Slane Castle er et af de mest kendte slotte i Irland og er opført i 1785. Det er genopbygget til fordums storhed efter en ødelæggende brand i 1991, så en rundvisning på slottet er en rejse ind i 1700-tallet, hvor den engelske konge installerede sin elskerinde her. Slane er også kendt for de imponerende rockkoncerter, hvor alle de største rockgrupper som U2, Rolling Stones, Van Morrison, Bob Dylan, Neil Young og mange flere har spillet – og naturligvis overnattet på slottet. Her kan man se bl.a. Mick Jaggers værelse og den sal, hvor U2 indspillede store dele af ”The Unforgettable Fire”. Slane Distillery ligger smukt i de gamle staldbygninger, der oser af irsk hygge og historie, og hver dag arrangeres rundvisninger på både destilleri og slot. Endvidere kan man få specialsmagninger, god mad og masser af gode irske historier med i købet.
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – marts 2019