Storytelling er den ekstra ingrediens på irske Boann Distillery

Tradition, historie og storytelling har altid været en vigtig atmosfæreskabende ingrediens ved whiskey. En udfordring for stort set alle nye whiskeydestillerier, der i disse år åbner over hele verden. Det nye irske Boann Distillery, der åbner i efteråret 2017 i Drogheda, har formået at få sat en fascinerende historie sammen omkring de irske myter i Boyne-dalen, lokale råvarer og et ægte familieforetagende med passion for god whiskey.
Boann Whiskey kan fåes i Danmark hos www.lago.dk.

Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  - Fotos: Claus Hebor & Boann Distillery - Se opsat artikel i Whisky Magasinet

Det første, man møder, når man drejer ind mellem grønne og gule rapsmarker fra hovedvejen ind til Drogheda, er det smukke syn af de tre glimtende kobberkedler gennem den store gulv-til-tag vinduesfront. Hele destilleriet er bygget til at give besøgende en smuk oplevelse af godt håndværk og oplevelse i stedet for et koldt industrimiljø. Deres mash converter og mash tun er udført i gylden irsk eg, som matcher de enorme egetræsspær i loftet. Og Boann Distillery er vist det eneste destilleri i verden med ægte italiensk marmor på gulvet.

Whiskey-destilleri med tag-terrasse med botanisk have
Boann Distillery består af selve whiskey-destilleriet, hvor de smukke kobberkedler præsenterer sig flot i de store vinduespartier, et mikrobryggeri til specialøl, samt et besøgscenter med rundvisning, restaurant, bar med 150 forskellige whiskeys og åben kamin samt ikke mindst en imponerende tag-terrasse med botanisk have. Uden tvivl et whiskey-destilleri udover det sædvanlige med mange forskellige oplevelser for de besøgende, som er helt i tråd med nutidens oplevelsesøkonomi.
Boann Distillery er grundlagt af Pat Cooney, som er født og opvokset i Drogheda. En lille by med knap 20.000 indbyggere, der ligger smukt ved River Boyne knap 50 km nord for Dublin. 
Modet til at starte et nyt whiskeydestilleri og mikrobryggeri samt det økonomiske grundlag kommer fra faderen Pat Cooney. Han har gennem 40 år opbygget firmaet Gleeson Group fra en lille uafhængig aftapper af sodavand og øl til en betydelig distributør af soft drinks, vin og øl med en årlig omsætning på mere end €300 mill. I 2012 blev firmaet solgt, da idéen om eget whiskeydestilleri samt mikrobryggeri tog form. Boann Distillery åbner først officielt i 2017, men allerede nu de første single malt whiskeys på markedet.
 
Fælles passion for god whiskey har samlet familien
Engang havde Drogheda 18 whiskey-destillerier, men med det 20 årh.s økonomisk trængte tider og deraf følgende nedgang i irsk whiskey lukkede det sidste destilleri i 1968. Pat og resten af familien har en vision om at genoplive denne stolte tradition i Drogheda samt en fælles drøm om at gøre noget godt for området.
”Boann Distillery er ikke kun et destilleri eller mikrobrýggeri; - det er en destination. Et sted, som fremviser det bedste fra Boyne Valley. Men det skal ikke kun være ”music of the distillery”, men vi vil bringe hele kulturen og historien i området til live igen”, fortæller Pat Cooney passioneret.
Her er ordet ”familie-virksomhed” bragt ud i sin yderste konsekvens, da hele familien er involveret i projektet. Pat Cooney, hans hustru og deres fire voksne børn er den samlede ledelse i Boann Distillery, hver med ansvarsområder indenfor produkter, salg, marketing og økonomi.
 
Ekstra sanseoplevelse i kælderen
Den charmerende datter Sally-Anne Cooney, der har ansvar for marketing og PR, viste os rundt på det meget indbydende, men alligevel kompakte Boann Distillery.  
Det nye destilleri bliver udstyret med 3 nye kobberkedler fra Italien, som er belagt med nano-teknologi, hvilket giver 6 gange større kontakt med kobberet end en almindelig kobberkedel, og dermed en endnu blødere whiskey. Da Pat selv kunne designe formen på kedlerne, valgte han præcis samme form som de velkendte kobberkedler fra Dublin, som gjorde den bløde, irske pot still whiskey så eftertragtet i 1800-tallet. 
Til at fuldende produktionen af pot still whiskey har familien Cooney investeret i de bedste gæringstanke på markedet, ligesom de har adgang til en kontinuerlig forsyning af de bedste egetræstønder fra Pat´s tid i Gleeson. Lagring kommer til at foregå under ideelle forhold i deres egen kælder under destilleriet med en konstant temperatur. Så besøgende på Boann Distillery får en ekstra sanseoplevelse, når de kan dufte ”angels share” fra tusindvis af tønder fra bourbon, sherry, burgunder, marsala, tokaj, m.v., der nu er fyldt med velduftende Boann whiskey.
Boann Whiskey sætter en stor ære i udelukkende at distillere med korn og primært byg, der er dyrket i Boyne-området, og med egen brønd med krystalklart vand på destilleriet er de gode råvarer også på plads. Vandet er hårdt i området, hvilket bidrager til en distinkt smag i både whiskey og deres specialøl. 
Men allerede nu markedsføres en hedgerow gin med forskellige lokale planter, som de selv indsamler i lokalområdet, samt deres single malt Whistler whiskey. Herudover har familien Cooney deres Boyne Brewhouse i tilknytning til destilleriet, hvor de brygger tre forskellige specialøl, som også fortæller keltiske myter - Long Arm, Pagan´s Pillar og Born In A Day. Få selv historien bag de anderledes navne, mens I nyder de lokale øl på en hyggelig pub på flodpromenaden i Drogheda…
 
”The Whistler” – første Boann whiskey på markedet
Boann Distillery har netop lanceret deres første whiskey. Pat elsker at fløjte, som han ser som en ”glemt kunstart”, så hvad var mere nærliggende at kalde deres første whiskey for ”The Whistler”. Denne whiskey er blended af Pat selv fra et eksisterende destilleri, så den rammer den eksklusive smag, som Boann skal være kendt for. Cooney-familien har selv yderligere lagret denne whiskey i Oloroso sherry-fade i mindst to år, så whiskeyen har fået en usædvanlig lang sherrysmag og -finish.
Whistler single malt whiskey findes i tre udgaver: Whistler7-års og en10-års, begge på 46% samt Whistler 7-års cask strength på 59%. Smagen er karakteriseret af citrus og mørk frugt med karamel og let peber, som intensiveres i 10 års og endnu mere markant i cask strength. Selvom der i de seneste år er kommet mange nye whiskey-destillerier i Irland, så skal man ud fra vores testsmagning bestemt regne Boann Distillery med i den absolut bedste ende.  
 
Storytelling og whiskey hører sammen
Sally-Anne slutter rundvisningen med myten om Boann, som bliver fortalt med den velkendte irske indlevelse. Hun slutter besøget af med følgende smukke vision for Boann Distillery. 
”Vi får alle vores ingredienser til vores whiskey fra Boyne Valley. Og vi har taget navnet Boann efter gudinden i River Boyne, da vi har vores mod, viden og kreativitet fra hende. Boann er mere end en whiskey; vi får inspiration fra fortiden, som kombineres med vores moderne viden for at puste nyt liv i et ældgammelt irsk håndværk. Sláinte!”. 
Det lyder måske lidt højstemt, men når man sidder i det nye destilleri med et glas Boann Whistler whiskey, så giver det mening og skaber den helt rigtige whiskey-atmosfære at høre historien om Boann og hendes skæbne. Især når Sally-Anne Cooney fortæller det med passion og smilende begejstring. Storytelling og whiskey hører bare sammen – ikke mindst i Irland.
 
Boann – myten om gudinden i River Boyne
Boann er den irske gudinde i River Boyne, der flyder gennem det mytiske øst-irske landskab med Hill of Tara, Bru nA Boinne, Slane og Millmount ved Drogheda. 
Ifølge myterne var gudinden Boann modig og vild af natur, og hendes husbond Neachtan var konge for bronzealderfolket Tuatha dé Danann. Han var en magtfuld gud og leder, der herskede over store landområder samt den magiske brønd Well of Segais. Ni hellige hasselnødtræer, der i keltisk mytologi symboliserer viden og visdom, omkransede brønden, og myten sagde, at enhver som spiste de hasselnødder, der var faldet i brønden, eller drak det krystalklare vand ville blive begunstiget med visdom og en poetisk tunge. Da brønden havde mægtige magiske kræfter havde Nechtan forbudt enhver at nærme sig brønden.
Men en dag gik Boann tur med sin irske ulvehund Dabilla og blev tiltrukket af Well of Sagais. Hun udfordrede dens magiske kræfter ved at gå højre om brønden, så vandet bruste voldsomt op og skabte River Boyne. der løber ud i Det irske Hav. I denne katastrofe blev Boann trukket med af de voldsomme vandmasser, og først mistede hun en arm, et ben og et øje for til slut at miste livet i vandet. 
Boann er blevet et symbol for viden og kreativitet, og hendes navn lever videre i River Boyne, som endnu i dag har stor arkæologisk, historisk, mytisk og spirituel betydning i irsk kultur. 
She circles the well two times in vain, 
then circles a third to tempt the same.
Five streams rise high in hallowed fright,
the beauty of wisdom now dims her gold light.
Boann & the Well of Segais

Tasting notes:
The Whistler ”The Blue Note” - Single Malt 7 Year Irish Whiskey - 46%
•Duft: Sød, syrlig lemon balanceret med cremet, salt karamel med undertoner af rips og mørk frugt. 
•Smag: Tør sødme fra citron, snert af peber med røde bær
•Finish: let sødme fra citron, der går over i en blød note af træ
 
The Whistler ”How The Years Whistle By” - Single Malt 10 Year Irish Whiskey - 46%
•Duft: Blød honning og vanilje med fyldig frugt som modne pærer og grønne æbler
•Smag: Blød og delikat, der udvikler sig til grønne frugter med en undertone af vanilje
•Finish: Medium-lang eftersmag af sød toffee med grønne æbler
 
The Whistler ”Natural Cask Strength Limited Edition” - Single Malt 7 Year Irish Whiskey - 59%
•Duft: Dejlig cremet, salt karamel med undertoner af tør appelsinskal og røde æbler. Karamelsmagen bliver mere markant ved tilsætning af vand 
•Smag: Udbrud af citrusfrugter med en let pebertone, som giver plads til saltet karamel. Blød og cremet karamel med salt, der går over i let peber ved tilsætning af vand
•Finish: Vedvarende cremet karamel med snert af peber

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – dec. 2016

Sally-Anne Cooney
Den keltiske gudinde Boann