Dingle Distillery ligger på en lille afsidesliggende halvø i det vestligste Irland – langt fra de store kornområder, travle trafikårer og storbyens pulserede liv. Her er tempoet sat på ”Irish time”. Men destilleriet ligger midt i den smukkeste natur langs floden Owenmore med høje, grønne bjerge og det turkisblå Atlanterhav i baggrunden. Og de formår virkelig at få den storslåede natur indkapslet i deres whiskeys, vodka og gin.
Tekst: Claus R. Hebor
Dingle-halvøen er et ”An Ghaeltacht”-område, hvor befolkningen stadig anvender irsk eller gælisk som dagligt sprog, selvom englænderne ihærdigt forsøgte at udrydde det irske sprog i 17-1800-tallet. Men befolkningen i disse yderste, vestlige områder af Irland holdt fast i deres kultur, sprog og traditioner og har beholdt deres eget sprog til i dag. Og det er et meget godt billede af Dingle-halvøen, hvor man føler, at man kommer 100 eller 200 år tilbage i tiden fra det pulserende og vækstfokuserede østlige Irland.
Jeg tages hjerteligt imod af Joe Joyce, en stor, jovial mand, der en en ”founding father” til det nye Dingle Distillery, som i 2012 startede destillation af whiskey, gin og vodka ved bredden af Owenmore River.
”Dia aguit – ceada míle fáilte go Drioglann Uisce Beatha Daingean uí chuis” på syngende gælisk, hvilket betyder ”god dag – og tusind gange velkommen til Dingle Distillery” efterfulgt af Joe´s ærlige opfordring til, at det varme sommervejr nok skal gøre os godt tørstige til at smage grundigt på varerne – med den sædvanlige irske gæstfrihed og humor, som er endnu mere fremherskende her på vestkysten. Og så er tonen vist sat til et lidt anderledes – og meget irsk - destilleribesøg.
Vandmølle tilbage fra 1840
Bygningerne ligner ikke umiddelbart et whiskeydestilleri, idet de er en blanding af ældgamle mure og lidt interimistiske vægge i lidt afskallede metalplader. Duften bærer dog et umiskendeligt præg af gær og markante krydderier fra gæringskar og varme kobberkedler, som troner i den bagerste del af den store hal.
”Den oprindelige bygning er en gammel vandmølle fra 1840 i landsbyen Milltown lidt udenfor Dingle”, fortsætter Joe. ”Her var 3 møller, som alle blev drevet af floden, og som bearbejdede linned og korn. I 1927 brændte møllerne, og kun ydermurene stod tilbage. Og i 2008 fik forretningsmanden Oliver Hughes idéen til at lave et destilleri her.”
Oliver Hughes er oprindelig fra Dingle-området, men har boet i Dublin en stor del af sit liv, hvor han har etableret de kendte og populære Porterhouse Pubs flere steder i Dublin og det øvrige Irland, som er lokale mikrobryggerier og pubber. Han kom stadig jævnligt til Dingle-området i sit feriehus, og han ønskede samtidig at gøre noget fra lokalsamfundet, som på trods af en stigende turisme ikke helt har haft samme økonomiske vækst under The Celtic Tiger som det østlige Irland. Han købte de forfaldne møller, og 18. dec. 2012 startede den første destillation i de gyldne kobberkedler.
Unik ”boil bowl”-teknologi giver rund & blød whiskey
Distillery master John McDougall fik idéen til at lave en special kobberkedel med en unik ”boil bowl”. Den var formet, så spiritusdampene ikke forsvandt op i røret til kondensering, men blev ledt tilbage til kedlen for at give ekstra rundhed. På den måde kunne man allerede ved fyldning af bourbontønderne have en rund, blød spiritus, som under lagringen i det ideelle Dingle-klima med en relativ konstant temperatur året rundt blot blev endnu mere blød, rund og smagfuld for hvert år.
Siden da har Dingle Distillery produceret whiskey, gin og vodka, hvor især deres gin og vodka er blevet særdeles anerkendte i pubber, restauranter og butikker. Whiskey-udvalget har selvsagt været meget begrænset, da irsk whiskey som minimum skal lagres 3 år og 1 dag – og helst noget længere, så det er indtil nu kun i eksklusive kredse og i begrænsede mængder, man har kunnet nyde Dingle Whiskey. Men nu begynder det at komme på markedet, men desværre opnår Oliver Hughes ikke at opleve resultaterne af hans storslåede initiativ, da han døde i december 2016.
Den irske natur er indkapslet i smagen
Vi bliver inviteret ud i den lille park, der ligger smukt ned til Owenmore River med udsigt til det gamle vandhjul. Her får vi en god smagning af gin, vodka og til slut deres fremragende Dingle Whiskey.
”Gin & Tonic er opfundet i de engelske, oversøiske kolonier, hvor man havde behov for kinin til at holde malaria, feber og andre sygdomme borte. Derfor lavede man tonicvand med masser af kinin, og med gin og is så havde man den perfekte og sunde drink til de varme troper. Man kaldte drikken ”Dutch Courage”, og den var god mod ”bad tummies”, som Joe passioneret fortæller. Det er en meget delikat gin med friske smagsnuancer af lokale enebær, krydderurter og blomster, som man samler i lokalområdet.
”Vi holder på, at man skal kunne smage at gin´en kommer fra Dingle, så vi har vores helt egen blanding af planter, som giver Dingle Gin dens helt karakteristiske, bløde smag”, forklarer Joe. Og som ikke særlig erfaren gindrikker, så smager den faktisk forbavsende godt og frisk. Vodkaen er naturligt lidt mere anonym i sin smag, men bestemt også blød og ”drinkable”.
Men det var jo whiskey´en, som vi var kommet for at smage, og selvom Dingle Whiskey kun lige er lagret i godt 4 år, så er vi overrasket over dens fyldige smagsnuancer og udprægede rundhed. Det bliver meget spændende at følge Dingle Whiskey, når den bliver lanceret med flere års lagring, selvom den nok aldrig kommer ud i det brede forhandlernet.
Joe holder på, at ”det bliver en eksklusiv whiskey for connaisseurs - så netop derfor skal vi jo smage noget mere af den”, siger han med den betagende irske accent og humor - og fylder glassene igen. Med rigeligt mål. Og vi kan virkelig smage den betagende natur med det salte Atlanterhav, de duftende blomstermarker og den friske luft fra bjergene, der rejser sig op i den dybblå himmel omkring os.
At gøre det rigtige…
”Vi har valgt at lave en eksklusiv whiskey, som ikke skal måles i mængde, men i kvalitet”, siger Joe stolt. ”Vi anvender den absolut bedste byg og malt, det reneste vand fra bjergfloden og nøje udvalgte tønder til lagring. Vores mål er at fremstille den bedste whiskey indenfor single malt og single pot still. Herefter skal vores erfarne distillery master ”marry” de to whiskeytyper til den helt rigtige smag. Det er ikke bare et blend, men et ”marriage made in heaven”.
Lige nu producerer Dingle Distillery 1000 l whiskey om dagen, og ca. 30% reserveres til lagring i 8, 12 og 16 år, d.v.s. whiskey som vi først kan være så heldige at smage i 2033.
Planen er at give de gamle bygninger en gennemgribende renovering om 2-3 år, når Dingle Whiskey for alvor kommer ud på markedet, men de vil holde fast i at være et lokalt niche-destilleri.
”Vi er allerede blevet kontaktet af udenlandske købere, som er interesseret i et irsk whiskey-brand med historie, men enken vil ikke sælge. Drømmen for hende – og for os lokale ”Founding Fathers” – er at fremstille den bedste whiskey samt at skabe vækst i lokalsamfundet, herunder at tiltrække flere turister til området. Det betyder meget for os lokale, at vi har noget at være stolte af, og som vi er fælles om. Det handler ikke om score hurtige penge, men at gøre det rigtige”, slutter Joe med troværdighed i stemmen - en sand investor og ambassadør for Dingle Distillery. Og hvor er det livsbekræftende at møde mennesker, som lever langt fra alting, men som har alt det, der virkelig betyder noget…
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – dec. 2017