Gå i kirke - og smag på glimrende irsk whiskey…

Pearse Lyons Distillery i Dublin er en spændende oplevelse både historisk, bygningsmæssigt og smagsmæssigt

Tekst: Claus R. Hebor - fotos: Claus Hebor og Pearse Lyons Distillery

Pearse Lyons Distillery i Dublin har nok Irlands smukkeste pot still sal, idet hele destilleriet er indrettet i en nedlagt kirke fra 1863. Destilleriet er en drøm fra en irsk udvandrer til USA ved navn Pearse Lyons, der kom tilbage i 2011 og først etablerede destilleri i Carlow og i 2017 det markante og meget smukke Pearse Lyons Distillery lige overfor Guinness i Dublin.  

Historien om Pearse Lyons Distillery kan ikke være mere irsk. Den starter med en lille dreng, der boede i fabrikskvarteret The Liberties i Dublin, og som udvandrede til USA, grundlagde en milliardforretning - og vendte tilbage til den kirke og kirkegård i Dublin, hvor 9 af hans familiemedlemmer var begravet. Han gen-etablerede den forfaldne kirke, men med typisk irsk initiativrigdom denne gang som et whiskey-destilleri. Pearse Lyons Distillery åbnede i 2017, men desværre døde Pearse Lyons allerede i 2018, hvor han dog havde nået at se det smukke resultat af restaureringen af St. James´ Church.
”Historien om irsk whiskey går 6 generationer tilbage i Lyons-familien, idet familien i de sidste par hundrede år havde være bødkere i The Liberties i Dublin, hvor de arbejdede med whiskeyfremstilling i området”, for-tæller Bernhard Bermingham, der levende og engageret fortæller på den historiske rundtur på kirkegården og i kirken. Han er som en traditionel irsk storyteller, som bl.a. fortæller, at der ligger ca. 100.000 mennesker begravet på den lille kirkegård. De er blevet lagt ovenpå hinanden lige siden 1100-tallet, hvor den første kirke blev bygget - en af de mange kuriøse historier om stedet, kirken, kirkegården og menneskene, som man uvilkårligt bliver fanget af. 

Mighty Molly og Little Lizzie
Et af de første minder hos Pearse Lyons var, da han som 4-årig i 1948 deltog i en irsk ”wake” (vågenat) for hans bedstefader, hvorefter han blev bragt i hestevogn til netop St. James´ Church, hvor han er begravet den dag i dag. Som ung var Pearse Lyons den første person i Irland, der fik en PhD. i ”Brewing & Distilling”, hvorefter han arbejdede for Guinness og senere blev en af de ledende arkitekter bag Middleton Distillery ved Cork. Herefter udvandrede han til USA og grundlagde industrigiganten Alltech, der voksede til 5000 medar-bejdere og en milliardomsætning. 
Som et sideprojekt grundlagde Pearse Lyons i 1982 Town Branch Distillery i Kentucky med bourbonpro-duktion, og i 2012 etablerede han et irsk destilleri i byen Carlow, hvor han overførte nogle af kobberkedler-ne fra USA til Irland. Det er nu disse to amerikanske pot stills, der står som ”alteret” i Pearse Lyons Distille-ry.
De to amerikanske pot stills er meget unikke i deres udformning, og er blevet døbt Mighty Molly og Little Lizzie. Mighty Molly er en wash still på 2.000 l. med en speciel kugleformet hals, og deres spirit still på 200 l. er en usædvanlig blanding af en pot still og en column still. I selve halsen er der indbygget fire rækker rektifikations-enheder, som yderligere destillerer spiritussen. På Pearse Lyons siger man derfor, at deres whi-skey er destilleret 2,5 gange, da det får den ekstra kolonne-destillering.
Pearse Lyons Distillery fremstiller en lang række whiskeys som f.eks. 5-års blended på bourbon-fad, 5-, 7- og 12-års Single Malts samt deres “Marriage of Malt”, som er et blend af forskellige single malts, der yderli-gere er modnet på PX sherry-fade. Herudover har de tillige Ha´Penny Gin i forskellige versioner som Rhubarb Gin samt deres MIL Pot Still Gin.

Bedste teknologier og bedste råvarer
“Vi gør meget ud af at have de bedste teknologier og de bedste råvarer hos Pearse Lyons Whiskey. Vi dyrker vores egen byg, hvede, havre og rug på knap 50 hektar egne marker kun 25 km fra Dublin. Desuden anven-der vi vores helt egen gær, som er udviklet specielt til denne type whiskey på Pearse Lyons egen virksomhed Alltech i USA. Og da vi har vores søster-destilleri Town Branch Distillery i Kentucky, som fremstiller bour-bon, så har vi en helt unik adgang til de bedste bourbon-fade, hvor vores irske whiskey lagres i mange år,” siger Conor Ryan, der er Global Brand Ambassador.
”Hertil kommer, at vi er overbevist om, at det er vores unikke Vendome-stills, der er fremstillet i Kentucky, der giver den helt specielle smag og duft til vores single malt og pot still whiskeys. Da vi bragte disse stills til Irland i 2012 var de helt anderledes end de gængse i Irland, og vi måtte have dem indskrevet i Irish Techni-cal File for at de kunne anvendes til fremstilling af ægte ”Irish Whiskey”. Det er den specielle kombination af en pot still med 4 rektifikatorplader, som markant øger tilbagestrømningen gentagne gange. Det giver en mere forfinet whiskey p.g.a. den øgede destillering. Og naturligvis er al vores whiskey uden filtrering og uden farve”, fortsætter Conor Ryan.
Den traditionelle irske peated pot still whiskey er også under lagring, og kommer i løbet af de kommende år. 
”Ofte eksperimenterer vi på disse små pot stills, og vi må da indrømme, at vi indimellem taber en hel dags-produktions, når det ikke lykkes. Indtil nu har vi med vores pot still whiskey arbejdet med 8 forskellige “mash bill”-opskrifter med forskellige mængder havre, hvede og rug sammen med maltet byg og umaltet byg samt tillige i peated og unpeated varianter, som vi herefter lagrer i forskellige alkoholstyrker. Det giver en stor spændvidde i vores whiskeys. En anden kuriøs whiskey er vores ”Marriage of Malt” single malt whi-skey, som faktisk er destilleret på to forskellige lokationer i Carlow og i Dublin, men på præcis de samme pot stills”, slutter Connor Ryan.

Smuk og omsorgsfuld restaurering af kirken
Der har ligget en kirke på stedet for Pearse Lyons Distillery siden 1196, og på den lille omkringliggende kirkegård anslår man, at der er begravet mere end 100.000 mennesker siden da. Der har derfor også været foretaget omfattende arkæologiske undersøgelser på stedet, samtidig med restaureringen af den nuværende kirke fra 1863. Siden lukningen i 1963, da den protestantiske menighed simpelthen blev for lille til at opret-holde en kirke, har den fungeret som grøntsagslager, indkøbscenter og lampeforretning, før Pearse Lyons og hans kreative hustru Deirdre købte den forfaldne kirke i 2013, og påbegyndte en smuk, omsorgsfuld, og - viste det sig - meget dyr restaurering og omdannelse til fuld funktionsdygtigt destilleri.
Det mest iøjnefaldende træk ved kirken er det meget smukke glasspir, som man har døbt ”The Liberties Lan-tern”. Det oprindelige spir styrtede sammen efter et lynnedslag i 1929, og Deirdre designede selv en genial og æstetisk løsning med et glasspir, som med en speciel coating giver et klart blågråt skær, som passer per-fekt til den gamle kirke. Glasspiret vejer næsten 10 tons, og er blot sat ovenpå tårnet med silikoneforsegling, da man ikke fik tilladelse til at foretage montageforandringer på det fredede kirketårn. 
Glasmosaikkerne i kirken er genetableret, dog med farvestrålende billeder, der viser whiskeyens historie og produktionsmetode fra dyrkning af byg til destillering. Og midt i kirkens apsis troner de to store pot stills i deres lysende kobber, som om bygningen var bygget til whiskeyproduktion. 

Selvom Pearse Lyons Distillery er lille i forhold til så mange andre destillerier, så er et besøg en meget stor oplevelse, da man får en glimrende historisk rundtur på kirkegården og i kirken, hvor man på flotteste vis oplever kirkerummet, der nu er smukt indrettet med et komplet destilleri. Det giver en helt speciel stemning og giver ”spirit” en meget håndgribelig mening. Og så smager whiskeyen aldeles fremragende; så ”get back into the spirit”, som de siger på Pearse Lyons Distillery i Dublin….

Facts Pearse Lyons Distillery:
Ejer: The Lyons Family
Sted: The Liberties, Dublin
Mæskningskar: 1200 liters samt 2 x 1000 liters Oregon Pine wash backs
Gæringskar: 5 x 1000 liter stålkar  
Pot Stills: 2 stk. Kentucky Vendome: wash still 2500 liter & spirit Still 1200 liter
Grundlagt: 2017

Facts Carlow Distillery:
Ejer: Pearse Lyons
Sted: O´Haras Brewery i Carlow, Irland
Mæskningskar: samme som til ølbrygning hos O´Haras
Pot Stills: 2 stk. Kentucky Vendome: wash still 2500 liter & spirit still 1200 liter
Grundlagt: 2012

Facts Town Branch Distillery:
Ejer: Pearse Lyons
Sted: Lexington, Kentucky, USA
Mæskningskar: samme som til ølbrygning
Pot Stills: 2 stk. Forsyths: wash still 5000 liter & spirit still 2750 liter
Grundlagt: 2008

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – marts 2022
Pearse Lyons Distillery i Dublin er et af de smuk-keste destillerier med det ikoniske glasspir.
”Vi gør meget ud af at have de bedste teknologier og de bedste råvarer hos Pearse Lyons Whiskey”, fortæller Conor Ryan, Global Brand Ambassador for Pearse Lyons Distillery
Kirkerummet er bevaret intakt, hvor glasmosaik-kerne viser fremgangsmåden i whiskeyfremstilling med de to smukke pot still foran.
Udover selve kirken har Pearse Lyons Distillery et moderne besøgscenter samt en spændende gin-skole.
Historiker & storyteller Bernard Bermingham, Claus Hebor and brand ambassador John Callely
Whiskey expert Michael Carr bag baren i kirken, hvor “spirit” får en dobbelt betydning.
https://hebor.dk/images/artikler/apearse-lyons-distillery-landscape-exterior/Pearse-Lyons Henning July-2021 (9).jpg
Den meget velsmagende ”Marriage of The Malts”, som er blended af maltwhiskeys, som er destilleret i både Carlow og i Dublin - på præcis samme pot stills. Whiskeyen er lagret på bourbon-fade i mindst 5 år med flere års finish på PX-fade.