Roe & Co Distillery i Dublin - made for cocktails

- en ung irsk whiskey, der er målrettet de yngre generationer

“The Golden Triangle” i Dublin er igen ved at blive centrum for whiskeyproduktion i Irland og i verden, og det nyeste destilleri Roe & Co åbnede her i sommeren 2019 som det femte nye whiskeydestilleri i The Liberties i Dublin indenfor de seneste 4 år. Resultatet er en spændende, robust whiskey, der afspejler det markante industrielle udtryk i den gamle Power Station, og som passer perfekt til moderne, trendy cocktails og mixers.

Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  Fotos: Claus Hebor og  Roe & Co Distillery
 
Dublin-baserede Roe & Co Whiskey var i slutningen af 1800-tallet verdens største producent af whiskey med en produktion på 2 mio. gallons – godt 9 mio. liter – om året, som blev eksporteret til hele verden. Det var dengang, irsk whiskey blev anset for at være den bedste og fineste i verden, som blev nydt i alle hjørner af det britiske imperium som Burma, Hong Kong, Singapore, Sydafrika, Indien, Kenya og alle de andre kolonier, og hvor USA var det 2. største marked for fin, irsk whiskey. Skotsk whisky blev stadig på dette tidspunkt anset for hovedsagelig at være en lidt robust whisky for arbejderklassen. 
Med Irlands selvstændighed i 1921 ændrede dette sig totalt. Briterne og deres kolonier boycottede irske varer og især whiskey, og den samtidige forbudstid i USA markerede nedgangstiden for irsk whiskey, og de fleste af Irlands mange hundrede, fine destillerier lukkede efterfølgende. Det hæderkronede og verdens største destilleri Roe & Co drejede nøglen om i 1926.
 
Whiskey fra en power station
Nu er Roe & Co Distillery genåbnet i sommeren 2019 i Dublins gamle whiskey- og ølområde The Liberties omgivet af det gigantiske Guinnessbryggeri. Ikke så mærkeligt, at det nye Roe & Co ligger præcis her, da det dels er etableret af drikkevaregiganten Diageo, der tillige ejer Guinness og mange andre kendte brands, men det nye Roe & Co ligger også kun få meter fra det oprindelige destilleri. 
Det eneste, der i dag er tilbage af det gamle destilleri, der lukkede i 1926, er det ikoniske mølletårn med kobberkuplen samt et lidt forhutlet pæretræ med nogle helt uspiselige frugter, som dog alligevel er blevet hædret i bunden af flaskerne af den nye whiskey fra Roe & Co. Det er typisk irsk at fremhæve de ofte lidt skæve facts, der bidrager til at skabe en historisk ramme, men også ”just for the good story”, idet storytelling stadig er udbredt og elsket i Irland.  
Det nye Roe & Co Distillery er indrettet i en kraftstation fra 1947, som skulle forsyne Guinness med strøm, men som nu er en smuk, industriel bygning, der har bevaret i sit oprindelige ydre, men som indvendigt er et meget moderne whiskeydestilleri og besøgscenter. 
Den industrielle, funktionelle formgivning på Guinness Power Station passer godt til et moderne whiskeydestilleri med de tre smukke pot stills i kobber i midten bag ved de høje, markante vinduespartier, der kendetegner Roe & Co. Og den robuste, stramme arkitektur passer godt til den nye Roe & Co whiskey.  
 
Skotsk master blender
Roe & Co er naturligvis en ung whiskey - og på mere end én måde. Eftersom de tre pot stills kun lige er begyndt at destillere malt, så er den nuværende Roe & Co whiskey bonded og blended fra tønder fra andre irske whiskeydestillerier. Den er vandet ned til 45%, hvilket giver mere smag og karakter end de ofte 40%. Og uden aldersangivelse, hvilket heller ikke ligger i deres nuværende strategi, fortæller Master Blender Caroline Martin. 
Hun bor i Skotland og er Master Blender for Diageo for flere whiskybrands i Skotland gennem 30 år, men fik pludselig muligheden for at skabe sin helt egen irske whiskey.
”I 2014 fik jeg lov til at analysere den irske whiskey, og har efterfølgende fået helt frie hænder til at lave det blend, som jeg synes passer til idéen med Roe & Co whiskey. Det er et blend af irsk malt- og grainwhiskeys, der er lagret på bourbontønder, primært first fill casks, der giver Roe & Co whiskey flere lag af kompleksitet og en tydelig spiciness”, fortæller Caroline Martin med tydelig skotsk accent.  
Hun fremhæver endvidere muligheden for at arbejde med forskellige træsorter i tønder, da der i irsk whiskeylovgivning ikke er krav om egetræ. Lige nu er hun i gang med videnskabeligt at undersøge, hvordan træ influerer og interagerer på spiritus, således at man som blender kan få flere strenge at spille på ved blendning.
”Lige nu er opgaven dog at skabe præcis det samme blend hver gang på trods af, at både indhold og hver tønde er forskellig, så denne konsistens i whiskeyen gør den glimrende til cocktails og mixers. Der vil ikke være udsving i smagen. Og Roe & Co whiskey er ”my baby”, som hun stolt fortsætter.
 
Trendy cocktails & techno
Men Roe & Co whiskey er også tydeligvis fokuseret på et ungt publikum, hvor en alderslagret whiskey ikke vægter helt så så meget som cocktails og mixers. Her er whiskey som ingrediens blevet stadig mere populært i disse år. 
En stor del af besøgsoplevelsen på Roe & Co Distillery i Dublin er derfor at deltage i deres cocktail workshop, hvor man arbejder med de 5 forskellige smage: salt, sødt, surt, bittert og umami. Alle disse smage kan fremhæves i en whiskeycocktail, og efter at have testet med forskellige smagsnuancer, fik Alan os med i en cocktail battle med hold fra næsten hele Europa. Fuld fart frem & virkelig underholdende…
”Vi skal gøre whiskey sjov, spændende og trendy - og ikke bare en nørdet ”neat”-smagning med den højeste alder på både whiskey og dem, der drikker det”, råber den meget enigmatiske og unge Alan Mulvihill, der er European Brand Ambassador, med et smil på læben. ”Whiskey skal ind i det 21. århundrede med udfordrende cocktails, DJs, techno og fest & farver”. Og det formåede de virkelig på Roe & Co Distillery, hvor gennemsnitsalderen var omkring 30 år, andelen af unge piger var omvendt proportional med en dansk whiskyklub, og tatovering og piercing var mere normen end undtagelsen. 
En meget forfriskende whiskeyoplevelse, som fortæller, at irsk whiskey stadig vil udvikle sig og sandsynligvis endda ekspandere i de kommende generationer. 
 
Oil Handler - en cocktail, der banker rust
Den flotte whiskey-cocktailbar på Roe & Co Distillery i Dublin er kendetegnet ved en lang række nye, spændende cocktails. Da destilleriet ligger i det gamle Guinness Power Station er deres nye cocktails opkaldt efter det industrielle miljø med navne som: Shift Charger, Electrical Engineer, Turbine Driver og Stoker. 
Jeg valgte en Oil Handler, baseret på umamismag med bl.a. balcamico, soja, tabasco og sherry og tomatjuice – nok en moderne Bloody Mary. En kraftig sag som med god, irsk humor præsenteres i den industrielle cocktails-manual: ”for the unfortunate person enlisted to deal with excess and waste oils responsibly, bleak, which is the direct opposite of this drink”. 
Velbekomme til en Roe & Co whiskey-cocktail, der virkelig banker rusten af indvendig

Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – juli 2019
Det nye Roe & Co Distillery er indrettet i den gamle Guinness Power Station fra 1947
Dele af den oprindelige struktur står stadig uberørt og understreger det rå og robuste
De tre smukke potstills i kobber står smukt i centrum af det nye destilleri, der åbnede i junii 2019
"Vi vil gøre whiskey sjov,spændende og trendy", fortæller den enigmatiske Alan Mulvihill, der er European Brand Manager
Emilia viser bunden med relieffet af en pære som symbol på det gamle pæretræ på grunden