Sliabh Liag Distillers lancerer The Legendary Dark Silkie som hyldest til områdets historie
Tekst: Claus R. Hebor Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Fotos: Claus Hebor og Sliabh Liag Distillery
James Doherty, der er en af folkene bag Sliabh Liag Distillers, løftede for et par år siden sløret for en genoplivning af peated whiskey fra området Donegal i det nordvestligste Irland. Den peatede whiskey var en del af historien og mentaliteten i området, og den ville han genoplive. Nu er den peatede The Legendary Dark Silkie fra Sliabh Liag Distillers lanceret.
Silkie Whiskey og den peatede Dark Silkie Whiskey kan købes i Danmark gennem Supervin.dk.
Irsk whiskey er ikke kendt for at være peated eller røget, som nogle vil kalde det. Men historisk set har peated whiskey været en stor del af irsk whiskey, og især var whiskey-destillerierne på vestkysten præget af tørv (peat), som blev brugt - og den dag i dag stadig i stor stil bliver anvendt - til opvarmning af huse. Samt til tørring af malt, mæsk- og urtkogning samt fyring under pot stills. Men det forsvandt stort set i løbet af 1900-tallet samtidig med lukningen af de mange irske destillerier.
Den eneste kendte peatede irske whiskey er Connemare med den bløde, runde og typiske irske whiskeysmag, der afrundes af en mild røg. Dog kan man også finde Connemare i en speciel Turf Mór-udgave (”stor tørv”), som bestemt matcher de meget røgede, skotske whiskeys som Tallisker og Laphroigh.
Irsk whiskey blev synonym med blød, rund og fyldig whiskey, men der er faktisk udgaver af peated, irsk whiskey, som bare ikke er så kendte. F.eks. har West Cork Distillers brugt tørv som tilsætning til deres tønder for at opnå en West Cork Peat Charred Cask Whiskey, og man kan være heldig at finde en Inishowen Peated Irish Whiskey eller Dunville´s Three Crowns Peated Whiskey, som er lagret på tønder fra Islay. Som det kan fornemmes er det dog ikke altid malten, der er peated, men tønden, hvilket giver en mildere, måske blot mere spicy smag.
Donegal – et center for poitín og oprørstrang
En af de mest kendte - og i Donegal også den mest elskede - historier om Donegal og områdets poitín- og whiskeyproduktion fortæller om ”Urris Republic of Poitín”. Inishowen er en halvø i Donegal, hvor den vest-lige side er afskåret fra omverdenen af høje bjerge med kun en enkelt vej gennem passet Mamore Gap.
I 1812 var befolkningen i dette område så trætte af de engelske skatteopkrævere, der udskrev skatter og kon-fiskerede deres poitín-stills, at de erklærede sig uafhængige og udråbte ”Urris Republic of Poitín”. Engelsk politi og soldater blev holdt ude ved at rulle klippeblokke ned på de fremad-stormende engelske soldater, ligesom irerne havde fået fat i gamle engelske kanoner fra forliste krigsskibe, som de forsvarede det smalle bjergpas med.
Området var selvforsynende med fødevarer fra deres landbrug og fiskeri - samt ikke mindst med masser af whiskey fra deres omfattende poitín-produktion. Befolkningen forsvarede deres uafhængige republik i 3 år, før englænderne med et omfattende angreb med soldater havde held til at nedkæmpe deres forsvarsværker. Selvstændigheden varede ganske vist kun i 3 år, men historien lever stadig i Donegal, som et eksempel på deres rebelske mentalitet.
Sliabh Liag Distillers genopliver peated whiskey
I foråret 2020 udgav James Doherty så The Legendary Dark Silkie, som er en blended malt og grain whiskey med en markant peat.
”Vi anvender irsk tørv til vores peated Single Malts, idet irsk tørv er baseret på lyng og ikke på skov, hvilket giver en sødere og mindre smag af træ end skotsk tørv. Vi bruger en Single Malt, der er destilleret 2 gange, samt en peated Single Malt på 55ppm, der er destilleret 3 gange og lagret i sherry-tønder. Herefter blender vi med grain whiskey fra nye egetønder, som giver den tydelige irske fyldige, runde og spicy smag med et peat-indhold på 22 ppm.”, forklarer han.
Andre irske destillerier er også på vej med peated whiskey, og for James er det blot en tilbagevenden til den-gang, hvor irsk whiskey blev lavet på landet og var præget af det lokale område. Med konsolidering, urbani-sering og industrialisering i det 20. århundrede forsvandt de lokale særpræg, men med de mange nye og små destillerier ”langt ude på landet” er der igen interesse for at genoplive den oprindelige smag.
En smag, som hører til i området, som Dark Silkie, hvor man tydeligt fornemmer den robuste klippefyldte natur, tørveduften fra de små, hvidkalkede huse med stråtag og det salte Atlanterhav. Kort sagt, den smager som Donegal ser ud og dufter; det er en rejse gennem det smukke landskab. Og det er jo ikke den dårligste anbefaling, man kan give en whiskey…
En must-taste ny irsk whiskey...
The Legendary Dark Silkie er som en rejse gennem det smukke Donegal i det nordvestligste Irland; ”to savour in the later watches of the night”, som James Doherty skriver på flasken.
Det er et blend af Single Malt, der er lagret på sherrytønder, og grain whiskey lagret på nye egetræstønder, der er non-chill filtered og med en alkohol på 46%. Dark Silkie har en overraskende god blødhed i munden med blød, naturlig røg/peat – med en snert af det salte Atlanterhav. En tydelig maltsmag med god pære/æble/ingefær noter, hvor den lige perler på tungen og slutter med en lang eftersmag, hvor malt/peat lægger sig meget afbalanceret i ganen.
Dark Silkie er virkelig en anderledes irsk whiskey, og som en irsk anmelder begejstret skrev: ”Dark Silkie is not for the faint hearted. This is full on unapologetic smoke for the peatheads out there”
Nyt destilleri i Ardara
”Vi arbejder på, at Donegal skal være synonym med peated whiskey, som har været i vores historie altid. På vores nye destilleri i Ardara vil vi udelukkende fremstille peated whiskey med en triple-destilleret Single Malt og en ekstra-peated irsk Potstill whiskey”, fortæller James Doherty.
Det nye destilleri kommer til at ligge i den lille, hyggelige landsby Ardara ikke så langt fra Atlanterhavet. Byen er især kendt for deres tweed-produktion og én af Irland mest navnkundige pubber Nancy´s med glim-rende mad og en rustik charme. Destilleriet kommer til at ligge lige bag pubben på byens gamle dyrskue-plads, og James håber, at det vil give flere besøgende til byen.
”Vi har fået alle byggetilladelser og er begyndt at byggemodne grunden. Udstyret til destillering er bestilt hos Forsyths i Skotland. Vi havde håbet at kunne starte produktion ved juletid 2020, men nu har Covid udsat det til engang i 2021”.
Destilleriet skal producere op mod 1,2 mio. flasker whiskey om året og beskæftige 40 medarbejdere, som betyder meget for James, da han således er med til at give noget tilbage til lokalsamfundet.
Svært at være et lille destilleri
Sliabh Liag Distillers har succes med deres blended whiskey Silkie, deres fremragende gin An Duleman og den nye Santa Ana Maritime Gin på hele 57%. Selvom der er etableret op mod 30 nye destillerier i Irland de seneste 10-15 år, så er skotsk whisky og de store destillerier stadig helt dominerende på verdensplan.
”I Irland har de tre store destillerier Tullamore, Bushmills og Jameson ca. 90% af markedet for irsk whiskey, så det er svært for et lille, nyt og ukendt destilleri at få gode distributører rundt om i verden. Der har dog vist sig et marked for nye varianter af whiskey, hvor man bruger forskellige tønder og blends, men det har de store aktører også fundet ud af, så de nu også lancerer små batches af craft whiskey, som nu konkurrerer med de små destilleriers whiskey. De store tager så at sige hyldeplads fra os”, forklarer James Doherty.
Med Dark Silkie træder Sliabh Liag Distillers helt nye veje for irsk whiskey, og den peatede whiskey må kunne åbne op for nye kundegrupper - og dermed være med til at skabe plads til de små destillerier og deres mange spændende nye whiskeys.
.
Artiklen må ikke kopieres eller citeres uden angivelse af forfatter © Claus Hebor – maj 2020