12 tips til bedre oplevelser i Irland

Disse 12 tips til bedre oplevelser i Irland er udarbejdet for, at I som gæster i Irland kan få de bedste oplevelser, den bedste betjening samt møde den irske gæstfrihed i fuldt flor.1. Irerne er nysgerrige, utroligt venlige og hjælpsomme, så tag det som en gave til at få nogle helt enestående oplevelser. Vær ikke mistroisk overfor irerne, men nyd at smide den danske reservation for at være ”irsk” under jeres ophold. Husk irernes talemåde: “there are no strangers here; only friends you haven´t yet met”.

2. Hav tålmodighed og nyd, at Irland er stressfrit. Irerne er heldigvis meget afslappede og tager tingene som de kommer. ”Irish time” betyder at tiden godt kan blive over. Hvis man har kort tid til at spise, så kan man høf-ligt sige, at man gerne skal videre om xx min., og om det er muligt at få servering inden da. Skænkning af en Guinness tager 2-4 min. ligegyldigt hvor travlt man har, hvorimod Lager kun tager få sekunder som i Danmark.

3. Hav forståelse for den irske kultur og levevis, og vær ikke bange for at snakke engelsk – eller danglish. Hvis der er ting eller episoder, som I ikke forstår, så spørg irerne hvorfor. Mange ting kan forekomme anderledes og irrationelle, men der er som regel en forklaring – om end ikke altid en logisk. Det er tillige en glimrende måde at komme i kontakt med de lokale på.4. Komfort på hoteller, restauranter og pubber er ikke altid så høj som i Danmark. Hvis man oplever mangler ved værelse, mad, service, e.l., så henvend jer straks til rejselederen. Hvis det ikke er muligt, så lav en høfligt og lavmælt forespørgsel i receptionen: ”er det muligt at låne en hårtørrer/at få separat sengetæppe, o.l.” – så kan ALT lade sig gøre. Endda med et smil fra personalet!

5. Personale er på lige fod med gæsterne, og ser ikke sig selv som ”tjenere”. Det er særdeles vellidt, at man smiler, snakker og joker med personalet, så længe de har tid til det. Det er særdeles uhøfligt at råbe efter serverings- eller hotelpersonale, at prikke dem på skulderen eller bryde ind, hvis de er i gang med andet arbejde. I restauranter har personalet næsten altid set jer og kommer så snart de er klar, ellers kan man henvende sig diskret med et ”excuse me”. 6. På alle pubber - og ofte på restauranter - bestiller man drikkevarer ved baren og tager det ned til bordet.

7. Irere er meget høflige, så sig ”please” og ”thank you” hver gang I henvender jer til personale – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er to lette og hurtigt lærte ord, som bruges tit og ofte i alle sammenhænge: ved bestilling af mad, drikkevarer, i forretninger, når folk viser vej, o.l.8. På pubber kan der være rigtig mange mennesker, og her giver man plads i baren, hvis gæster skal købe. Man rykker tillige sammen ved bordene og tilbyder andre gæster plads ved ens bord. Hvis ældre kommer ind er det god kutyme at tilbyde dem sin stol. Respektér de andre gæster.

9. På pubber kan man blive tilbudt en drink af sin side-mand, og det er høfligt at tage imod, SÅ LÆNGE man selv returnerer en drink ved næste bestilling. Det er meget uhøfligt at modtage en drik og derefter gå, så noget af det værste er ”never stand your round”. Man behøver ikke nødvendigvis snakke sammen, fordi man har modtaget en drink.

10. Irene mødes på tværs af alder på pubben, og alle al-dersgrupper snakker og hygger sig med hinanden. Vær derfor ikke nervøs, hvis I bliver tiltalt af unge, eller de vil sidde ved jeres bord. Det er en glimrende anledning til at høre, hvordan de unge lever i Irland.

11. Det er helt trygt at gå på pub og i byen om aftenen for alle aldre – men i enkelte større byer kan der være få isolerede kvarterer, hvor man ikke bør komme. Selvom der aldrig er sket noget, så lad ikke jeres pung ligge løst i baglommen eller i en åben taske på pubben, hvor der kan være mange mennesker, der står tæt. Almindelig agtpågivenhed er naturligvis altid en god idé.

12. Mange steder giver man musikken € 3-5, alt efter hvad man synes det har været værd. Irere har stor respekt for musikere og kunstnere, men danser og synger med så meget som muligt. Men hvis en pubgæst rejser sig for at synge eller fortælle en historie, så er de helt stille. I mange pubber lytter man til musikken, især de sange, som betyder noget. Det kan ske, at nationalsangen spilles som absolut sidste sang, og alle rejser sig – og det er god skik at følge de lokale i det.

© hebor 2017 – må ikke kopieres eller distribueres uden tilladelse.